Синдикат „Образование“: Външното оценяване в IV клас да бъде отменено

Синдикат „Образование“: Външното оценяване в IV клас да бъде отменено

Синдикат „Образование“ се обяви против цялостното затваряне на училищата

От синдиката също така предлагат 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние, заяви пред БНР неговият председател д-р Юлиян Петров. Той застъпи мнението, че поради сложната ситуация тази година външното оценяване в IV клас трябва да бъде отменено.

Освен това от синдикат „Образование" предлагат пролетната ваканция на учениците да започне от 1-ви вместо от 3 април

Не на последно място д-р Юлиян Петров повдигна въпроса за източването на училищните бюджети за целите на изборните дейности, което по думите му се е превърнало в традиция. Той се обърна към политическите партии и ЦИК с призива: „Уважаеми дами и господа, спрете да ползвате парите за ученици и учители от делегирания от държавата образователен бюджет за дейностите, които обезпечават времето около изборния ден!”

Изборните дейности, които се провеждат в сградите на училищата и включват разходи за осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонала в тях и т.н., се поемат от училищните бюджети. „Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева. Нека спрем това станало традиционно изборно източване на парите за образованието на нашите деца!", коментира Петров.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: