Старт на Националното външно оценяване за VII и X клас, вариант 1 за седмокласниците

Старт на Националното външно оценяване за VII и X клас, вариант 1 за седмокласниците Снимка: МОН

Днес и в петък над 111 000 ученици от седми и от десети клас ще проверят знанията си по български език и литература и математика

Националното външно оценяване за X клас започна точно в 8 часа, а за седмокласниците – в 9 часа, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. 

От двата подготвени варианта за изпита по български език и литература за седмокласниците бе изтеглен вариант 1. Изпитът за тях ще се проведе в 1699 училища. 

Изпитният тест в седми клас се състои от две части. В първата част в рамките на един час учениците решават 25 задачи, от които 18 са с избираем отговор, 6 с кратък свободен отговор и една задача – с разширен свободен отговор. Във втората част от изпита в рамките на 90 минути учениците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Произведението за преразказ бе разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев. Седмокласниците трябваше да коментират в няколко изречения и думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“ 

Изпитът за десетокласниците пък продължи 90 минути. Тестът при тях се състои от 23 задачи, от които 14 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

От десетокласниците се очакваше да формулират собствена теза по откъс от поемата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“. 

В петък, 18 юни, е изпитът по математика, а на 17 юни ще се състои оценяването по чужд език, участието в което е по желание.

За първи път през тази година се проверяват знанията в X класИзпит ще има в 999 училища за над 51 600 ученици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: