Изкуствен интелект наклевети австралийски политик

Изкуствен интелект наклевети австралийски политик Снимка: https://pixabay.com/

Австралийски политик може да бъде първият човек, който съди създателите на ChatGPT за неверни твърдения, направени за него от този инструмент

ChatGPT е чатбот, задвижван от изкуствен интелект. Той  привлече вниманието на света със способността си незабавно да генерира отговори на всякакви въпроси, може да пише поезия и дори да взема университетски изпити.

Но ако попитате ChatGPT кой е Брайън Худ, кмет от Австралия, той ще отговори лъжливо, че политикът е бил съден за вземане на подкупи и осъден на 30 месеца затвор.

В действителност Худ не е обвинен в никакво престъпление и всъщност е бил информатор, който е помогнал за разкриването на международен скандал с подкупи, включващ Националната резервна банка на Австралия в началото на 2000-те години.

Когато колеги казали на Брайън Худ за тези неверни твърдения, той признава пред Euronews, че това му е причинило голям стрес.

Браян Худ, кмет на Hepburn Shire (Австралия): „Бях зашеметен. Бях наистина шокиран. Не можех да повярвам. Прочетох го отново и отново, погледнах го, изпратих им писмо. Репутация, почтеността, позицията са важни за всички. Но когато си на такива позиции, си още по-ясно наясно какво могат да си помислят хората за теб."

Този случай е последният пример за нарастващ брой чатботове с изкуствен интелект, които публикуват неверни твърдения за хора.

Един чатбот наскоро измисли фалшив случай на сексуален тормоз, включващ истински американски професор по право, цитирайки статия във Washington Post като източник, който никога не е съществувал.

В публичния си блог за инструмента OpenAI казва, че един от недостатъците му е, че "понякога пише правдоподобни, но неправилни или безсмислени отговори. Поправянето на този проблем е трудна задача."

Що се отнася до Браян Худ, този опит подкопа доверието му в технологията за изкуствен интелект.

Брайън Худ, кмет на Hepburn Shire (Австралия): „Всичко е представено по начин, който ви кара да вярвате, че е истинско, фактическо и достоверно. Затова мисля, че трябва да се направи много, за да се подобри точността на тези неща. Мисля, че е много спешно, защото могат да се нанесат реални щети на репутацията на хора, компании или организации по напълно фалшив начин. Ако може да се случи на мен, може да се случи на всеки."

Адвокатите на Brian Hood са изпратили писмо до компанията, създала ChatGPT -  OpenAI.

Сега те имат време до 18 април да отговорят и да коригират тези грешки или да бъдат изправени пред възможен иск за клевета.

Cube се свърза с OpenAI, но те не са отговорили на искането  за коментар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: