Програмистите вече са ненужни: невронна мрежа пише сложни кодове не по-зле от хората

Програмистите вече са ненужни: невронна мрежа пише сложни кодове не по-зле от хората Снимка: https://pixabay.com/

Тя доказа своята ефективност в състезание с хора, изпреварвайки повечето от състезателите

Британската компания DeepMind, която е част от холдинга Alphabet заедно с гиганта Google, разработи алгоритъма AlphaCode (AI), който може да послужи като отправна точка за напълно автоматизирано програмиране.

Той вече се е доказал в конкуренция срещу програмисти хора, попадайки сред първите 54%, се казва в блога на компанията.

AlphaCode участва в състезания на платформата Codeforces, където се събират най-умелите програмисти от цял ​​свят. За успешното решаване на проблемите било необходимо да се прилагат логика, критично мислене, основите на алгоритмизацията и кодиране. Задачите на състезанието са по-скоро главоблъсканици.

Тук започва най-интересната част – невронната мрежа успешно премина 10 теста, без да използва готови шаблони. Тя генерирала уникален нов код, който се оказал не по-лош от написаното от експерти на средно ниво.

От DeepMind обаче признаха, че тяхната разработка все още не може да замени напълно хората, а изследванията са в начален етап. В момента уменията на AlphaCode са приложими само в състезателното програмиране, но в бъдеще планират да усъвършенстват системата, така че да може да пише абсолютно всякакъв код в напълно автоматизиран режим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: