Романите, написани от невронната мрежа ChatGPT, вече се продават в интернет

Романите, написани от невронната мрежа ChatGPT, вече се продават в интернет Снимка: ferra.ru

"Много хора могат да останат без работа", съобщава Reuters.

На Amazon вече се продава минимум една книга, написана от невронна мрежа (илюстрациите в нея също са нарисувани от изкуствен интелект). Мъж за няколко часа създаде илюстрирана детска книга с 30 страници, съобщава Reuters. Колко от тези книги всъщност се продават е отворен въпрос, но някои експерти вече бият тревога.

"Аз мога да си представя как хората правят от това цяла кариера", казва авторът на книгата. Той е използвал ChatGPT, като му е въвел примерно такова искане: "Напишете история за това, как баща учи сина си на финансова грамотност".  От януари той вече е успял да спечели около 100 долара от книгата си за деца.

Като цяло, поради възможностите на езика на ChatGPT и факта, че много от авторите не съобщават, че са го използвали, е практически невъзможно да се получи пълна информация за това колко електронни книги могат да бъдат написани от изкуствен интелект.

"Това е нещо, за което наистина трябва да се притесняваме: тези книги ще залеят пазара и много автори ще останат без работа", казва Мери Расенбергер, изпълнителен директор на Authors Guild в САЩ.  "Трябва да има прозрачност от страна на авторите и платформите по отношение на това как се създават тези книги, в противен случай ще получим много нискокачествени книги".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: