Изкуствен интелект се дипломира от университета

Изкуствен интелект се дипломира от университета Снимка: pikist.com

В юридическия факултет на Университета в Минесота, САЩ проведоха експеримент и възложиха на чатбота GPT да положи изпити за дипломиране в четири дисциплини. Системата набра необходимия бал, за да се зачетат изпитите за успешно положени, но резултатите не могат да се нарекат блестящи.

Научни сътрудници от юридическия факултет на Университета в Минесота в САЩ решиха да проверят дали чатботът GPTможе да издържи изпитите наравно със студентите. Това е технология, базирана на невронната мрежа GPT-3,5.. Счита се за най-сложния и обемен езиков модел в света. Създадена е от компанията Open AI, а един от основателите на организацията е Илон Мъск.

Системата набира необходимия бал, за да се зачетат изпитите за взети, но резултатите не са блестящи, съобщава порталът edition.cnn.com.

Въпреки това някои американски училища вече започват да забраняват технологията, опасявайки се, че учениците ще изпълняват задания с нейна помощ.

Учените от Университета в Минесота избират четири дисциплини, по които невронната мрежа да положи изпити. Чатботът отговапя на около 100 въпроса с опция за избор на готов отговор и решава 12 задачи с разсъждения. Изкуственият интелект получава оценки "добър", "добър с минус" и "задоволителен с минус".

Това далеч не е най-лошата оценка в образователната система на САЩ, след нея следват още две оценки. И въпреки, че в почти всички изпитания чатботът се класира на предпоследно или последно място сред студентите, на теория той може да получи диплома от университета, защото е постигнал необходимия за дипломирането успех.

Учените от Университета в Минесота също така отбелязват, че чатботът GPT се оказва неспособен да проведе дълбоки причинно-следствени връзки. В същото време, според някои критерии за писане на есе, той се справя на места дори по-добре от студентите. Например, пространно преразказва подходящи правни доктрини, които не са споменати във въпросите, цитира факти и решения по правни прецеденти. Освен това речта му е добре структурирана.

Затворените въпроси с варианти за отговор се оказват трудни за невронната мрежа, но въпреки това технологията правилно решава 21 от 25 такива задачи на изпита по конституционно право.

Някои американски училища на този фон вече започват да се борят с факта, че учениците използват изкуствен интелект, за да пишат курсови работи. По-специално, държавните училища в Ню Йорк наскоро блокират достъпа до ChatGPT на училищните компютри, невронната мрежа не може да се използва и в случай, че детето е свързано към училищната мрежа.Причината е съмнение относно сигурността и точността на съдържанието.          

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: