Спасени след месец в морето

Спасени след месец в морето Снимка: bangkokpost.com

Бежанци от Мианмар достигнаха Индонезия на лодка със счупен двигател, носена само от морските течения.

Изхвърлени на плаж в западната част на островната държава, пътниците - 57 мъже, са били на границата на силите си след един месец в морето. Някои са били откарани в местна болница, съобщи ВВС. Предполага се, че са пропътували поне 1900 км от най-близкия бежански лагер в Бангладеш.

Миналата седмица ООН призова страните около Андаманско море в Югоизточна Азия да се включат в издирването и спасяването на малка рибарска лодка, с най-малко 150 бежанци, които успели да се свържат по сателитен телефон, за да съобщят, че моторът на лодката се е повредил, запасите им от храна и вода са свършили и много от тях, включитено деца, са загинали. 

В неделя службите на ООН изразиха опасения, че рибарската лодка може да е потънала. Все още не се знае дали спасилите се 57 мъже са част от тази група.

Бежанците са от общността на рохингите - преследвано етническо мюсюлманско малцинство в родината им Мианмар. Много от тях избягаха в Бангладеш през 2017 г., за да се спасят от кампания на геноцид, която води срещу тях армията на Мианмар. 

През последните два месеца поне пет подобни лодки са напуснали пренаселените бежански лагери в Бангладаш, отправяйки се в рисковано морско пътуване след сезона на мусоните. Същевременно, групи рохинги се опитват да напуснат по същя начин Мианмар след военния преврат в страната миналата година. 

Индонезийски имиграционен служител каза пред АFP, че бежанците ще бъдат настанени временно в правителствена база.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: