Белгия няма да приема необвързани мъже в своите бежански центрове

Белгия няма да приема необвързани мъже в своите бежански центрове Снимка: nieuwsblad.be

Според държавния секретар по въпросите на миграцията Никол де Мур, мярката е временна, за да може преди настъпването на зимния сезон да се осигурят места за повече семейства с деца

Според данни на ЕС обаче, миналата година 71% от кандидатите за убежище в съюза са били необвързани мъже и тенденцията се засилва, посочва Associated Press. „Нямаме достатъчно места, така че трябва да вземам много, много трудни решения”, каза Никол де Мур на пресконференция в сряда. Тя обаче беше категорична, че няма да остави деца на улицата през зимата и призова свободните мъже да се справят сами със ситуацията си.

Никол де Мур нарече мярката „превантивна” и не изключи преразглеждането ѝ, когато капацитетът на бежанските центрове се разшири. Тя подчерта, че белгийските власти "съзнават задължението си да гарантират защитата на хората, които имат право на това".

Ден преди обявявянето на решението, хуманитарни групи и най-важната европейска правозащитна организация  - Международната федерация за правата на човека, организираха в центъра на Брюксел демонстрация на бежанци, съобщи Еuronews.  Те изразиха съмнения в аргументите на белгийското правителство, тъй като според тях места всъщност има, но в центрове, които се затварят. Демонстрантите призоваха белгийското правителство и региона на Брюксел да се откажат от забраната.

Вицепрезидентът на федерацията Алексис Десуеф обвини белгийското правителство в демагогия, заради твърдението му, че води „солидна, но хуманна миграционна политика”, докато отказвайки подслон на необвързаните мъже-бежанци, реално проявява "само твърдост, но не и човечност". Десуеф изрази надежда, че Европейската комисия ще накара белгийските власти да преразгледат решението си, тъй като според него мярката не отговаря на европейските директиви. 

Белгия отдавна е критикувана, че не успява да осигури достатъчно подслон на хилядите хора, принудени да търсят защита извън родните им страни. Редиците палатки и импровизирани лагери по улиците около главния център за регистрация на молби за убежище в Брюксел се превърнаха в петно върху репутацията на града и Белгия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: