Как синът на еврейско семейство, бежанци от Украйна, промени живота на човечеството

Как синът на еврейско семейство, бежанци от Украйна, промени живота на човечеството Снимка: goodtimes.sc

Наричат го „баща на клетъчния телефон” - изобретението, което днес ежедневно ползват над три милиарда души по света.

На 3 април 1973 г. Мартин Купър, 45-годишният старши инженер и ръководител на комуникациите в Motorola провежда в Манхатън първия разговор с разработения от него и екипа му първи клетъчен телефон - правоъгълно устройство 25 на 8 см, по-тежко от килограм, което се зарежда 10 часа, за да работи 25 минути.

Днес индустрията на мобилните комуникации признава, че телефонът на Motorola от 1973 г. е технолотичен триумф. Но пътят на изобретението не е гладък. Конкуренцията има силно лоби и едва след като намират личен контакт до президента Рейгън, Мартин Купър и екипът му повеждат революцията в комуникациите - девет години след незабравимото телефонно обаждане от Манхатън. 

Издигнал се до позицията главен инженери в Motorola, Мартин Купър е „американското” дете на еврейско семейство, избягало с каруца от глада в Украйна. Пребродили Европа, от Белгия емигрирали в Канада, след това в САЩ и обратно в Канада, за да се установят накрая в Чикаго, където през 1928 е роден бъдещият изобретател. 

В града на езерото Мичиган Мартин Купър завършва гимназия и получава бакалавърска степен по електроинженерство от Технологичния институт на Илинойс, но не продъжава да учи, защото е твърде скъпо за семейството му. 

Отива в армията и служи три години във флота, включително като подвоничар. След Корейската война работи започва кариерата си на електроинженер и така през 1954 г. попада в Motorola, където остава 29 години - и един ден от тях е паметният 3 април на 1973 г.

Днес, почти на 94, Мартин Купър все още „не се спира” - сутрин плува, следобед пише, прави дълги разходки, изнася лекции на различни научни форуми и критикува онези, които са се превърнали в придатъци към мобилния си телефон

„Оставете телефона и живейте живота си пълноценно”, съветва Купър в интервю за ВВС. Той лично има два смартфона и акаунт в Twitter, където наскоро разпали оживен дебат, събирайки "на шега" предложения за актьора, който „ще го играе” във филм за живота му - продукция, достойна за Netflix.

Изобретателят отдавна е узрял за идеята, че всяка нова технология „има своите предимства и своите недостатъци”, но не се притеснява от факта, че малки деца вече използват мобилни телефони. „Нашата работа е да ги научим как да използват технологиите по контролиран начин”, убеден е изобретателят.

Според Мартин Купър, в близко бъдеще смартфоните ще се трансформират от устройства за комуникация в устройства за образователни цели и ще навлязат мощно в здравеопазването и медицинските услуги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: