Агенцията на ООН за бежанците ще съкрати стотици работни места

Агенцията на ООН за бежанците ще съкрати стотици работни места Снимка: unmiss.unmissions.org

Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) е поредната международна организация, станала жертва на бюджетни съкращения

Вчера UNHCR обяви, че елиминира 900 позиции от общо около 20 000. „Това са почти 5%“ от общия брой служители”, каза върховният комисар Филипо Гранди пред пресата, без да дава повече подробности за разпределението на съкращенията. 

Пред хилядите участници в Глобалния бежански форум, който продължава до петък, той изясни, че финансовата „дупка”, пред която е изправена агенцията на ООН до края на годината е $ 400 милиона.

„Много съм загрижен за въпроса за вноските. И не само за UNHCR“, каза Гранди. 

През май и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) обяви, че заради недостатъчно финансиране ще направи големи съкращения на хуманитарния си персонал и офисите си в целия свят. Предвижданията са за загуба на около 1 800 работни позиции включително в централата в Женева и в офиси на МКЧК по целия свят. В процес на закриване са и най-малко 26 от всички 350 служби на МКЧК по света.

В същото време расте броят на местата по света, които изпитват все по-остра необходимост от мисията и на двете хуманитарни организации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: