Повече от хиляда мигранти, загинали на път за Европа, са погребани в безименни гробове

Повече от хиляда мигранти, загинали на път за Европа, са погребани в безименни гробове Снимка: https://pixabay.com/

Бежанци и нелегални мигранти, които се опитват да стигнат до европейски страни, се погребват в безименни гробове, без да бъдат идентифицирани или да се опитват да намерят роднините им

Броят на подобни погребения надхвърля хиляда. Това съобщава вестник The Guardian, чиито журналисти, заедно с представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), организации с нестопанска цел, патолози, други специалисти и журналисти, за първи път събраха всички данни за това колко хора са загинали по пътя през последното десетилетие мигранти и бежанци към Европа, чиито имена остават неизвестни.

Журналистите са изчислили, че за десет години повече от 29 хиляди мигранти и бежанци са загинали по пътя си към европейските страни. 
До момента не са идентифицирани телата на най-малко 2162 души. Някои от тях остават в моргите, съхраняват се в съответните помещения на погребалните бюра, някои просто се поставят в контейнери за морски транспорт.

Журналисти и експерти посетиха 24 гробища в различни европейски страни и откриха там 1015 немаркирани гроба. На някои гробове има камъни или бетонни плочи с надпис например „Мистър Х” или просто „NN”, някъде пише „Лодка с мигранти №4 25.09.2022 г.”. Гробищата, където често се появяват такива немаркирани гробове, се намират по миграционните пътища към Европа от Афганистан, Ирак, Сомалия, Еритрея, Сирия и други страни, развили се през последните десетилетия.

Както беше отбелязано в The Guardian, през 2021 г. ЕС прие резолюция, призоваваща за идентифициране на хора, загинали по пътя към европейските страни, и създаване на единна база данни, която да улесни търсенето на роднини.

Тази задача обаче все още не е изпълнена. За решаването на проблема работи и МКЧК, който за десет години е получил 16,5 хиляди искания от хора, търсещи изчезналите си роднини, заминали за Европа.

През годините обаче са успели да бъдат подпомогнати само 285 семейства. И, както МКЧК очаква, тази работа ще става все по-трудна, като се има предвид, че правителствата намаляват финансирането за такива бюджетни позиции в трудни икономически условия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: