Швейцарски номадски етнически групи искат официално признание за културен геноцид

Швейцарски номадски етнически групи искат официално признание за културен геноцид Снимка: swissmedeadly.com

В периода 1926 - 1973 г. швейцарската благотворителна организация Pro Juventute е отнела принудително около 2 000 деца от родителите им „йениши” (т. нар. „бели роми”) и „синти” (ромски клон в Западна Европа)

В отворено писмо до швейцарския министър на правосъдието Елизабет Бауме-Шнайдер, публикувано в понеделник, се посочва, че в рамките на програмата „Благотворителност за децата на пътя”, швейцарското правителсто е преследвало йенишите и синтите и по други начини, включително чрез стерилизиране и интерниране за „скитничество“.

Въпреки предложеното извинение и изплатените компенсации, сега правителството трябва да признае за културен геноцид кампанията „Благотворителност за децата на пътя“, ако възнамерява да поеме отговорност за действията си, пишат автгорите на писмото, разширявайки кръга на засегнатите с техните потомци, семейства и целите две народности. Самите те се описват като „последните свободни хора в Европа”.

Отвореното писмо е подписано от Radgenossenschaftder Landstrasse, организацията, която координира действията на двете малцинства в Швейцария, транснационалната асоциация на йенишите ChefftQuant и Jenische-Manouche-Sinti, организация, активна във френскоговоряща Швейцария.

Целта на т. нар. „благотворителна програма” е била да създаде на децата на номадските етноси условия за уседнал живот, било и принудително. Мерките за това обаче, са меко казано странни - отделени от родителите им, малолетните йениши и синти са били настанявани в приюти, приемни семейства, психиатрични заведения и затвори

Проучване, ръководено от Роджър Саблоние, професор от Цюрих, публикувано през 1998 г. подложи проекта „Благотворителност за децата на пътя” на остри критики, макар че Швейцария не е стигала до крайностите на нацистката диктатура в Германия, която е подложила на гонения немските „нечистокръвни роми”, много от които са депортирани в концлагери, включително войници в армията на Третия райх. В Европа единствено Швейцария признава йенишите и синтите за национални малцинства. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: