Си Дзинпин иска контрол на „незаконните религиозни дейности”

Си Дзинпин иска контрол на „незаконните религиозни дейности” Снимка: aljazeera.com

В изненадващо посещение в Синдзян, автономния уйгурски регион, населен с мюсюлмани, китайският президент призова властите да запазят „трудно извоюваната социална стабилност“ и да решат „поблема с културната идентичност”

Препоръката му включва призив към местните власти „по-задълбочено да насърчават китаизирането на исляма”, пише The Guardian. Някои правителства, правозащитни групи и правни органи определят репресиите на Китайската комунистическа партия срещу уйгурското население като опит за геноцид.

В т. нар. центрове за задържане и превъзпитание в Синдзян са въдворени най-малко 1 милион души. В района е въведено масово наблюдение и систематично се потискат религиозното и културно изразяване. Множество религиозни и културни обекти са унищожени, други са затворени за религиозни ритуали. 

Миналата година ООН откри достоверни доказателства за принудителен труд, изтезания и други нарушения на човешките права на уйгурското население, което не спира да протестира. Human Rights Watch и съдебни наблюдатели определят третирането на уйгурите като престъпления срещу човечеството.

Си Дзинпин и други високопоставени служители отхвърлят обвиненията, наричайки ги „западен заговор”, целящ да очерни Китай. Китайските власти твърдят, че провеждат в Синдзян политика за намаляване на бедността и програма за борба с екстремизма. Налице са обаче хиляди доказателства, че Пекин често атакува мирни традиционни и ежедневни религиозни актове като носенето на брада или изучаването на Корана.

Синдзян е съществена част от глобалния проект на Си Дзинпин „Един пояс, един път”. В насоките си китайскит лидер е посъветвал местната администрация „да покаже новата атмосфера на откритост и самоувереност в Синдзян, като същевременно опровергае всички форми на фалшиво обществено мнение и негативна или вредна реч“.

Репортаж на Xinhua не уточнява мерките, с които трябва да бъде постигнато „опровергаването”, но съобщава, че Си Дзинпин е разпоредил на регионалното ръководство да реши проблема "с културната идентичност“ като част от процеса на консолидация на китайската нация и ККП в изграждането на „социализъм с китайски характеристики“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: