Международната комиися засега не е открила достатъчно доказателства за геноцид в Украйна

Международната комиися засега не е открила достатъчно доказателства за геноцид в Украйна Снимка: pixabay.com

Независимата международна комисия за разследване на нарушенията в Украйна засега не е намерила достатъчно доказателства за това, че действията на руските военни в страната трябва да бъдат квалифицирани като геноцид, но нейният ръководител заяви, че са регистрирани "голям брой военни престъпления".

Независимата международна комисия за разследване на нарушенията в Украйна засега няма достатъчно доказателства, за да признае действията на руските военни в страната за геноцид, съобщи нейният председател Ерик Мьосе.

В същото време той подчерта, че руската армия е извършила в Украйна множество военни престъпления, съобщава Euronews.

"Ние провеждаме разследването стъпка по стъпка. На този етап не разполагаме с достатъчно доказателства, които биха съответствали на законовите изисквания на Конвенцията за предотвратяване на престъплението геноцид и за наказанието, предвидено за него", каза Мьосе на пресконференция в Киев в понеделник, 4 септември.

По думите му "нарушенията включват умишлени убийства, незаконно задържане, изтезания, изнасилвания и други видове сексуално насилие, незаконно разселване и депортиране".

Част от тези действия се квалифицират като военни престъпления.

"Някои от тях, ако бъдат потвърдени с допълнителни доказателства, могат да бъдат приравнени към престъпления срещу човечеството", отбеляза Мьосе.

Ръководителят на Комисията подчерта важността на това, руските власти "да осигурат привличането към отговорност на всички виновни". Той добави, че Комисията също така е разследвала и "няколко нарушения от страна на Въоръжените сили на Украйна".

Русия отрича обвиненията, че нейни военни извършват военни престъпления в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: