ЕК издаде детска книга, за да покаже трудностите на украинците, бягащи от войната

ЕК издаде детска книга, за да покаже трудностите на украинците, бягащи от войната

Европейската комисия издаде детска книга, озаглавена „Момичето, което си отваряше очите“, за да повиши осведомеността за предизвикателствата, пред които са изправени децата, както и възрастните, бягащи от война.

169 454 бежанци от Украйна са регистрирани в България, включително 55 632 деца. Тезидеца са били принудени да изоставят целия си живот - семейство, приятели, училище, всичко, което им е скъпо. Днес Европейската комиси я издаде детска книга, озаглавена „Момичето, което си отваряше очите“, за да повиши осведомеността за предизвикателствата, пред които са изправени децата, както и възрастните, бягащи от война. За този проект Комисията си партнира с известната украинска илюстраторка Анна Сарвира. Тази книга насърчава гражданите на Европейския съюз да държат очите си  отворени за тежкото положение на тези деца и да гарантират, че гласът им ще бъде чут.

„Момичето, което си отваряше очите“ разказва историята на младо украинско момиче, което в новото си училище в България се среща с изключително проницателна своя връстничка. Книгата красиво илюстрира значението на товаq да обръщаме внимание на другите и да им предлагаме подкрепа, когато се интегрират в нова страна, след като са избягали от войната. Предназначена за деца на възраст от седем до десет години, както и за родители и преподаватели, тази книга носи въздействащо послание за състрадание, солидарност и подкрепа. 

Дидие Рейндерс, европейски комисар по въпросите на правосъдието, заяви: „Разбирането на преживяването на хората, бягащи от война, и признаването на техните права е от съществено значение за изграждането на по-приобщаващо, състрадателно и справедливо общество. Като ангажираме децата в ранна възраст чрез силата на разказването на истории, се надяваме да насърчим чувството за съпричастност и солидарност, което ще формира по-светло бъдеще за всички.“

Книгата е продължение на кампанията на Европейската комисия „Дръж очите си отворени“ за повишаване на осведомеността относно правата на жертвите в ЕС. 

Цялостната кампания е част от първата по рода си Стратегия на ЕС за правата на жертвите, която има за цел да гарантира, че всички жертви на престъпления разбират как да упражняват основните си права и къде да търсят подкрепа.  Книгата насърчава солидарността и признава хората, бягащи от война, като такива, които се нуждаят от специална подкрепа и внимание. 

Книгата „Момичето, което си отваряше очите“, понастоящем е налична на 13 езика (английски, френски, нидерландски, български, хърватски, чешки, естонски, унгарски, латвийски, полски, румънски, словашки и украински). Ще бъде разпространена в училища, библиотеки и обществени организации, за да достигне посланието ѝ до възможно най-много читатели. Книгата е достъпна и в цифров формат на уебсайта на кампанията „Дръж очите си отворени“ за правата на жертвите в ЕС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: