Създадена e навигационна система, която е по-точна от GPS

Създадена e навигационна система, която е по-точна от GPS Снимка: https://pixabay.com/

Новата алтернативна система за позициониране определя точното местоположение на обект с грешка от само 10 сантиметра

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.

Изследователи са създали алтернативна система за позициониране, която е по-точна и надеждна от GPS. Прототипът постига точност от 10 см.

Особеността на новата система е, че тя използва мобилни комуникации, а не сателити, както GPS. Потенциално това ще я направи по-точна и надеждна, смятат учените.

Разбрахме, че с няколко авангардни иновации телекомуникационната мрежа може да се трансформира в много точна алтернативна система за позициониране, която работи независимо от GPS“, обяснява Йерун Коелемей от Vrije Universiteit Amsterdam.
 

Слабите радиосигнали от сателити могат да направят GPS неточен, казаха изследователите. Ако радиосигналите се отразяват или блокират от сгради, те вече не могат да предават точно местоположение и информация.

Според проучването системата осигурява свързаност, подобна на мобилните мрежи и Wi-Fi мрежите. Тя също така разполага с по-добро позициониране и време.

Новата система може да се използва в голямо разнообразие от приложения, включително автоматизирани превозни средства и мобилни комуникационни системи от следващо поколение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: