Тази година ИКТ секторът ще е в топ-3 в България

Тази година ИКТ секторът ще е в топ-3  в България Снимка: Министерство на икономиката

Секторът дава работа на близо 72 хил. души и нарастване на годишна база на заетите с 9 %.

В България ИКТ секторът е един от най-бързо развиващите се, а в последните години показва и все по-голям ръст. През настоящата година е много вероятно да се нареди сред най-силните три сектора в България. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на международна онлайн конференция на тема „Изкуственият интелект и киберсигурността: Изобилие от потенциал", организирана от Българския дипломатически институт и Дигитална национална коалиция. 

По думите й информационните технологии представляват важна част от българската икономика, като секторът дава работа на близо 72 хил. души и нарастване на годишна база на заетите с 9 %.

Везиева посочи, че  ръстът на ИКТ сектора ни дава шанс да развиваме една съвсем различна индустрия и високите технологии да навлязат във всички останали индустриални сектори. 

В новия програмен период до 2030 г. по Програма конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/ е насочен голям финансов ресурс по тематична ос "Индустрия 4.0" , която представлява ИКТ от различни сектори и то на база регионално развитие и регионални политики.„За тази секторна политика по ПКИП сме предвидили  бюджет от над 390 млн. лева, включително и инвестиции за приложение на изкуствения интелект и киберсигурността в предприятията. Планираме отделна ваучерна схема за ИКТ решения и киберсигурност за МСП с общ бюджет 30 600 000 лева, насочена към всички малки и средни предприятия“, обяви служебният минитър на икономиката.

Везиева изтъкна, че с помощта на всички участници в тази индустрия, на ИКТ сектора, на хората, които се занимават от години с киберсигурност и имат натрупана практика, се разработват критерии, които ще дадат възможността да се направи устойчив бизнес. „За нас е важно в малките и средни предприятия да навлизат иновации и високи технологии“, посочи министърът на икономиката. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: