Италианците се отказват от дистанционната работа заради високите енергийни сметки

Италианците се отказват от дистанционната работа заради  високите енергийни сметки Снимка: turkey.postsen.com

При растящите цени на енергията, пандемичният модел „Smart working” вече не е толкова привлекателен, пише Il Messaggero.

Според оценки на Държавния регулаторен орган за енергетиката, електропреносните мрежи и околната среда (ARERA), разходите за електроенергия на италианците през последното тримесечие ще се увеличат с 59% в сравнение със същия период на миналата година. 

Проучване на Националния институт за анализ на обществената политика (INAPP) сочи, че само 20% от работниците в италианските държавни и частни предприятия са готови да печелят по-малко, като работят извън офиса си няколко дни в седмицата.

Ако ще работят дистанционно, служителите в държавния сектор изискват компенсация за енергийните си разходи. Подобна е ситуацията и в частния бизнес, където обаче такива компенсации често се пропускат. Противоречието е там, че според изчисленията, така нареченият модел „Smart working” може да намали наполовина разходите за поддръжка на офисите.

Италия излезе от извънредната ситуация, причинена от пандемията, но дистанционният режим на работа все още засяга около четири милиона души. В същото време проблемът с компенсациите на разходите за електричество и газ ще засегне около 700 хиляди държавни служители, отбелязва Il Messaggero. 

Повишаването на цените на енергията спъва разширяването на гъвкавия модел на работа и работно време, превръщайки се в проблем и за служители, и за работодатели и за синдикати, особено в преговорите за трудовите споразумения. 

На този фон, вчера много италианци в Рим, Милано, Торино, Флоренция, Пиза и други градове участваха в различни форми на протест срещу повишаващите се разходи за живот, отбелязвайки Международния ден за борба с кризата, обявен от Световната федерация на синдикатите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: