Илон Мъск разкри защо има толкова много деца

Илон Мъск разкри защо има толкова много деца Снимка: quora.com

Както винаги, изявленията му разпалиха спорове, привлякоха и привърженици, и противници, но в крайна сметка разпалиха дебат.

Във виртуално събитие на Wall Street Journal в понеделник главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX се противопостави на аргументите, че е необходим глобален контрол върху нарастването на населението

Представяйки последното си творение, Tesla Bot, на срещата на върха на Съвета на директорите на WSJ, Мъск отбеляза, че хуманоидът има потенциал да замести усилията на човешкия труд, още повече, че „Няма достатъчно хора и не мога да акцентирам достатъчно върху този проблем. Няма достатъчно хора“, категоричен е Мъск.

Той обори твърдението, че планетата е пренаселена и че нарастването на населението излиза от контрол – според него е „точно обратното”. „Ако хората нямат повече деца, цивилизацията ще се срине. Запомнете думите ми“, каза Мъск.

Действително, много хора по света са резервирани по въпроса дали да имат деца и ако да – колко. Опасенията им са предизвикани най-вече от климатичните промени и социалното неравенство. Затова логично, и на въпросната среща към Мъск отново беше отправен въпроса защо има шест деца. В типичния си шеговит стил той отговори: „Опитвам се да давам добър пример. Трябва да практикувам това, което проповядвам”.

Илон Мъск е баща на близнаците Ксавие и Грифин, на 17 години, тризнаците Кай, Саксон и Дамян, на 15, и на детето с непроизносимото име X Æ A-Xii, което е на една година. 

Шеговитите откровения на Мъск предизвикаха противоречиви настроения в социалните медии. Едни споделят мисълта му, че ако не се раждат повече хора, цивилизацияята ще западне. Други обаче го подканят да иска това от единия процент богаташи по света, които „могат да си позволят” повече деца. Трети припомнят, че преди 100 години семействата са имали средно по седем деца. 

Факт е обаче, че климатичните промени и замърсяването на планетата влияят на раждаемостта. Според научна група от Калифорнийския университет, в месеците след екстремните горещини в последните години, броят на ражданията в САЩ намалява. Друго проучване, проведено миналата година сред 18 000 двойки в Китай, показа, че изменението на климата и по-специално „преносимите по въздуха прахови частици“, са свързани с 20% по-висок риск от безплодие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: