Производителят на гумите Pirelli избегна контрола на китайските си инвеститори

Производителят на гумите Pirelli избегна контрола на китайските си инвеститори Снимка: motorsport.com

Италия блокира опита на китайска държавна компания да поеме контрола върху 151-годишната знакова за Италия компания

Решението е част от мерките, обявени от италианското правителството за защита на Pirelli. През 2015 г. компанията беше продадена за € 7,1 милиарда на група инвеститори, включително китайската компания ChemChina и Camfin S.p,A, контролирана от Pirelli

Шест години по-късно ChemChina „се сля” с държавната китайска компания Sinochem, бидейки и най-големият акционер в Pirelli с почти 37% от акциите на компанията, плюс още 9%, притежавани от инвестиционния фонд на китайското правителство Silk Road. С този дял китайският инвеститор се опита да се наложи в ръководството на Pirelli и през март обяви, че планира „да актуализира” акционерския си договор. 

Вчера обаче в изявление за инвеститорите си,  Pirelli съобщиха, че според решение на италианското правителство, само Camfin може да номинира кандидати за нов главен изпълнителен директор, плюс че всички промени в корпоративното управление на компанията занапред ще бъдат обект на официален контрол

Ходът на италианското правителство идва в момент, в който бизнес-отношенията на Европа и САЩ с Китай все повече се усложняват. От друга страна, италианският премиер Джорджа Мелони още със заемането на поста обяви програмата си за подкрепа на италианския бизнес със стратегическо значение, така че подкрепата за Pirelli не е нито изненада, нито преднамерена стъпка.

Pirelli притежава 19 завода в 13 страни и е на пето място по обем произведени автомобилни гуми след Bridgestone, Michelin, Goodyear и Continental. Притежание на Pirelli са и 80% от италианския холдинг Olimpia, собственик на голям дял от акциите на Telecom Italia.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: