Руското посолство в Рим се намеси демонстративно в предизборната кампания в Италия

Руското посолство в Рим се намеси демонстративно в предизборната кампания в Италия Снимка: thelocal.it

Припомняйки връзките на италианските политици с Русия, три дни преди изборите в Италия руските дипломати пуснаха в Twitter серия снимки от близки срещи на руския президент Владимир Путин с почти всички основни партийни фигури на италианската политическа сцена.

„Някои спомени от най-новата история на отношенията между Русия и Италия“, гласи текстът в края на фотогалерията, цитиран от сайта thelocal.it. Единственият голям партиен лидер, който не е включен в експозицията, е крайно дясната Джорджа Мелони, чиято партия се смята за евентуалния победител на изборите в неделя.

Една снимка разкрива Путин и бившия италиански премиер Силвио Берлускони в поверителен разговор. На друга руският президент се ръкува с усмихнатия Енрико Лета, лидер на лявоцентристката Демократическа партия.

Следващ кадър показва Путин с няколко италиански политици - лидера на антиемигрантската Северна лига Матео Салвини, отдавнашен почитател на Путин, бившия премиер Джузепе Конте, настоящ лидер на популисткото Движение "Пет звезди" и бившия му лидер Луиджи Ди Майо, сега външен министър на Италия.

На последната снимка Путин се усмихва, ръкувайки се с бившия премиер Матео Ренци, понастоящем водач на центристката партия Italia Viva - въпреки че Ренци изглежда малко неловко.

Настоящото правителство на Италия, ръководено от премиера Марио Драги, силно подкрепя западните санкции срещу Москва, наложени заради войната в Украйна. Мелони също подкрепи мерките и изпращането на оръжие за Киев, но на изборите ще се бори като част от десния спектър, заедно със Салвини и Берлускони, вероятните ѝ коалиционни партньори.

Салвини беше остро критичен към санкциите, повтаряйки мантрата на Путин, че мерките вредят повече на Европа и Италия, отколкото на Москва. В популярно телевизионно предаване Берлускони пък вчера заяви, че Путин е бил принуден да започне настъплението в Украйна, "за да смени правителството на Зеленски с достойни хора".

Явно предизборната активност на руските дипломати в Италия, избликнала „спонтанно” в самия край на предизборната кампания в страната, се опитва да излъска европейския имидж на руския президент, показвайки популярността му сред италианския политически елит. 

Не може да се каже дали това „ще изпише вежди или ще извади очи”, но така или иначе, поредният опит на Русия да повлияе на изборни резултати в друга страна, е налице.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: