Съветват италианците как да намалят сметките си за газ и електричество

Съветват италианците как да намалят сметките си за газ и електричество Снимка: wetheitalians.com

Според Италианската агенцията за нови технологии, енергетика и устойчиво икономическо развитие (ENEA), едно четиричленно семейство без особени усилия може да спести до € 600 от годишните си енергийни разходи.

Според проучване на ENEA, италианските домакинства формират около 30% от газовото потребление, или около 15,4 милиарда кубически метра газ годишно. Отделен голям потребител са офисите, училищата и болниците, но проучването се е съсредоточило върху битовите потребители, с цел да се намали не само консумацията на природен газ, но и емисиите на въглероден диоксид от домакинствата, обяснява Николандреа Калабрезе, ръководител на лабораторията за енергийна ефективност и градско развитие при ENEA.

Вземайки предвид препоръките на агенцията, Министерството на екологичния преход е решило да намали температурата в помещенията с 1 градус, до +19°, което ще съкрати работата на отоплителните системи с един час на ден, или с 15 дни за целия отоплителен сезон. 

Според последните оценки на Държавния регулаторен орган за енергетика, енергийни мрежи и околна среда (ARERA) през следващата година едно средно италианско семейство ще харчи средно € 1322 за електричество, т.е., почти двойно от средния годишен разход за 2021 г. В същото време, годишните сметки за газ може да се увеличат с до € 680, смятат от Nomisma, италианска консултантска компания с 35 годишна история в пазарните проучвания.

Експертите обаче са на мнение, че чрез малки, но съзнателни промени на навиците, плюс предвидените от държавата мерки, италианците може да не усетят силно този удар по джоба си. 

Съветите към домакинствата включват съкръщаване на ежедневния душ от 9 на 7 минути, при температура на водата 45°, вместо установените досега 49°. Това би спестило на средното италианско семейство около € 250.

Други мярка е използване на перални и съдомиални машини при пълния им капацитет, което може да спести средно съответно € 50 и € 65 годишно. 

Трети източник на икономии е излишната непрекъсната работа на „телевизори, декодери и аудиосистеми”. Ограничаването на използването им само през времето, когато действително някой ги гледа или слуша, плюс оптималната експлоатация на микровълнови печки, може да спести още € 55. 

Като цяло тези прости лични стъпки, заедно с предприетите на държавно ниво, ще намалят енергийните сметки на италианските домакинства с над € 600. В дългосрочен план сумата може значително да се увеличи, ако италианците инвестират в добра изолация на жилищата си и енергоспестяващи уреди. 

„От май до ноември водата във вашия соларен бойлер ще се затопля от италианското слънце”, се казва в препоръките, които припомнят, че цената на по-скъпите, но по-екологични и по-икономични уреди с времето се компенсира не само от по-ниските сметки, но и от данъчните облекчения, които Италия предвижда за закупуването им.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: