Две от най-добрите в света места за дистанционна работа са в Европа

Две от най-добрите в света места за дистанционна работа са в Европа

Дистанционната работа все още е популярна, особено сред тези, които могат и да пътуват същевременно

Добре известен факт е, че все повече европейци работят дистанционно. Тенденцията беше значително ускорена от пандемията COVID-19, но се очаква да продължи, като хората експериментират с нови начини на работа.

Проучвания показват, че в целия ЕС средно 30% от служителите са работили редовно от вкъщи през 2022 г., изцяло или в хибриден модел, докато предишни оценки посочват 5,5% през 2019 г., преди да започне пандемията.

Част от това нарастващо население ще изведе дистанционната работа една крачка напред, като напусне изцяло родината си.

С много държави, които обновяват техническата си инфраструктура и предлагат визи за цифрови номади, глобалната икономика създаде устойчив бизнес модел за мнозина.

Скорошно проучване на специалисти от виртуалната частна мрежа ExpressVPN предлага 20 от най-добрите задгранични местоположения за чуждестранни работници, включително дистанционни служители и цифрови номади.

В кратката листа са шест, като две от тях са в Европа.

Ето най-добрите международни локации за чуждестранни дистанционни служители

 

Мадейра, Португалия

Докато други португалски градове като Лисабон и Порто преживяват скок в разходите и тълпите, Мадейра се очертава като по-достъпна алтернатива за дигиталните номади и чуждестранните дистанционни работници.

Умереният климат и местоположението му на брега на океана го правят привлекателен за експати и дистанционни служители, които търсят традиционна култура у дома и модерна култура на работното място.

С последните подобрения на инфраструктурата, Мадейра твърди, че има най-бързите интернет скорости в Португалия. Чуждестранните отдалечени работници могат да наемат хибридни „работни“ имоти, съчетаващи жилище и работно пространство. Наемът на апартамент с две спални започва от около €850 на месец.

 

Талин, Естония

Столицата на Естония – Талин, е разположена по протежение на скалистото, но красиво крайбрежие на Балтийско море.

Климатът е по-студен от другите градове в краткия списък, но усъвършенстваната цифрова инфраструктура е привлекателна за отдалечените работници и дигиталните номади.С конкурентни скорости на интернет и онлайн достъп до почти всяка обществена услуга, Талин предлага достъпна алтернатива на по-скъпите или туристически европейски градове.

Едно основно предимство, което Естония предлага за дигиталните номади и дистанционните работници, е гъвкавата жилищна и визова политика. Цифровите номади могат да се класират за статут на електронно пребиваване, което им позволява да притежават и управляват бизнеси без да е необходимо физическо присъствие.

 

Бермудите

Бермудските острови са изкушаващи за авантюристично настроени дистанционни работници и дигитални номади, обмислящи пълно отдалечаване от традиционната корпоративна среда.

Бермудите все още са предимно туристическа дестинация, известна със своите плажове с розов пясък, но разполагат и с конкурентен интернет капацитет и добре оборудвани споделени работни пространства.

Освен това данъчният кодекс на Бермудските острови не включва данък върху доходите на жителите. Дистанционните служителимогат да получат сертификат за работа от Бермудските острови (Work From Bermuda Certificate), който им позволява да работят и живеят на острова до една година.

 

Чианг Май, Тайланд

Разположен в северните хълмове на Тайланд, град Чианг Май се превърна в популярна дестинация за по-млади дистанционни работници и дигитални номади.

В Чианг Май има силна култура на експати и дигитални номади, въпреки че Тайланд засега няма дефинирана визова програма за дигитални номади или временни отдалечени работници.

Изисква се и държавно разрешение за работа, преди чуждестранните дистанционни работници да могат да печелят доходи в страната. „Специална туристическа виза“ позволява на дългосрочните пътуващи да останат в Тайланд до 270 дни.

Цифровият номад Марджолейн Дилвен от Radical FIRE казва за опита си в Тайланд: „Когато бяхме в Тайланд, интернет винаги беше безупречен. Дори когато бяхме на малки острови в южната част на Тайланд, имахме достатъчно добра връзка за видео разговори и дистанционна работа. Разходите за живот в Тайланд са значително по-ниски в сравнение със САЩ, а възможностите на местата за отдалечена работа са безкрайни.“

 

Бали, Индонезия

Често наричан „Островът на боговете“, Бали в Индонезия се превърна в популярна дестинация за цифрови номади и независими дистанционни работници.

Процъфтяващата международна общност на Бали и изобилието от споделени работни пространства улесняват чуждестранните работници да открият магазин, да намерят жилище и да изградят социална мрежа в границите на града.

Планирана е и дигитална номадска виза за Бали.

Правителството на Бали и частни инвеститори значително са подобрили цифровата инфраструктура, като Wi-Fi е широко достъпен в обществени зони и общи работни пространства.

Ето какво споделя Джесика Бишоп, автор и основател на The Budget Savvy Bride:

„Живея живот на дигитален номад, като работя дистанционно повече от пет години“, казва тя. „Живяла съм в Югоизточна Азия, Англия, Европа, САЩ и Мексико. Качеството на живот и битовите разходи бяха най-сериозните фактори при избора на този начин на живот. Любимото ми място, където съм отсядала, беше Бали, Индонезия. Прекарах около шест месеца там и с изключение на това, че часовата зона беше тежка, наистина ми хареса времето там и бих искала да се върна някой ден.“

Някои международни дистанционни работници и дигитални номади обаче изразяват известни резерви относно работата в Бали.На въпрос за личния си опит в Бали, Марджолейн Дилвен казва: „Въпреки че очаквах Бали да е чудесно място за отдалечена работа, интернет връзката там беше много неравна в сравнение с почти всички други страни от Югоизточна Азия. Плюс това, разходите за живот не са толкова ниски, когато сте отседнали в популярните и по-туристически райони.“

 

Бангалор, Индия

Оживеният град Бангалор е наричан „Силиконовата долина на Индия“ заради технологично благоприятната си икономика и добре обучена местна работна сила. Дистанционните работници и цифровите номади могат лесно да намерят ниша в бизнес района на града. Климатът на Бангалор е относително мек в сравнение с други региони на Индия, което го прави по-удобна среда за чуждестранни работници.

Страната също така предлага дългосрочна виза за чуждестранни специалисти, които искат да работят дистанционно в Индия. Въпреки че няма специална визова програма за временни отдалечени работници или дигитални номади, традиционната работна виза може да бъде удължавана до пет години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: