Владимир Путин постави неизпълними искания и е изправен пред отговорите (обзор)

Владимир Путин постави неизпълними искания и е изправен пред отговорите (обзор) Снимка: oopstop.com

В първите си публични коментари за кризата с Украйна от близо шест седмици руският президент отново насочи обвиненията за напрежението към САЩ.

На пресконференция с гостуващия премиер на Унгария Виктор Орбан, един от лидерите на страна-член на НАТО, който се опитва да изясни позициите му, Путин описа мрачно бъдеще за Русия при евентуално встъпване на Украйна в НАТО – напр., въоръжен опит за връщане на Крим. Той обвини Запада, че умишлено е създал сценарий да въвлече Русия във война”, съобщи  Reuters.

Не е ясно как се вписват в тази идея воените „учения” с над 120 000 руски войници на украинската граница, в Крим и Беларус. Но този модел вече доведе до анексирането на Крим и сепаратистки движения в Донбас, така че и западните дъжави, и Украйна логично се опасяват от ново нахлуване на руски войски.

Москва отрича агресивни намерения, но въпреки загрижеността си за своята сигурност, не коментира предложението на САЩ да се обсъдят начини Кремъл да се увери в отсъствието на крилати ракети в базите на НАТО в Румъния и Полша, ако и Русия сподели подобна информация. 

Изказванията на Владимир Путни вчера отразяват неговото виждане, че Русия е жертвата в ситуацията и трябва да се защитава от агресивните и враждебни Съединени щати. На базата на тази политически и морално овехтяла съветска теза, руският президент се опита да изиграе втори коз – също в маниера на СССР. Той заяви, че Вашингтон не е загрижен за Украйна, а за овладяването на Русия:

„...самата Украйна е просто инструмент за постигане на тази цел - САЩ да ни въвлекат във въоръжен конфликт и с помощта на техните съюзници в Европа, да ни наложат сурови санкции”. Така Путин направи несръчен опити да разклати доверието между западните сили и Украйна, показвайки за пореден път, че не може да се примири с прозападната ориентация на бившата съветска република.

Унгарският премиер Виктор Орбан обаче вярва, че има място за компромис. „Днес се убедих, че съществуващите различия могат да бъдат преодолени и да се сключи споразумение, което да гарантира мир, да гарантира сигурността на Русия и да бъде приемливо за страните членки на НАТО“, каза Орбан.

Полският премиер Матеуш Моравецки, който беше на посещение в Киев, каза, че Полша ще помогне на Украйна с доставките на газ и оръжие, както и с хуманитарна и икономическа помощ. „Живейки близо до съсед като Русия, имаме усещането, че живеем в подножието на вулкан“, каза Моравецки.

Johnson-Zelensky meeting: UK would sanction Russia if it attacks Ukraine  (tvpworld.com)
Снимка - tvpworld.com

Вчера британският премиер Борис Джонсън се срещна с президента Владимир Зеленски в Киев и заяви: „Ние желаем диалог, но сме подготвени със санкции, предоставяме военна подкрепа и ще засилим икономическото сътрудничество“. Той отново предупреди, че една руска инвазия в Украйна ще доведе до военна и хуманитарна катастрофа. 

„Родителите, майките в Русия трябва да обмислят това и много се надявам президентът Путин да се отдръпне от пътя на конфликта и да започнем диалог”, обърна се Джонсън към руснаците. Джосън обяви също, че Обединеното кралство дава £ 88 милиона на Украйна за насърчаване на стабилно управление и енергийна независимост от Русия.

САЩ призоваха бразилския президент Жаир Болсонаро да отмени посещението си в Русия.

Междувременно украинският президент Владимир Зеленски, който не е убеден в прогнозите за неизбежна руска инвазия, все пак припомин, че "това няма да бъде война между Украйна и Русия - това ще бъде пълномащабна война в Европа"

Същевременно Зеленски подписа указ за увеличаване на украинските въоръжени сили със 100 000 войници през следващите три години. Украинският президент призова депутатите да запазят спокойствие и да избягват паниката и обясни решението си така: „Увеличаването на войските не е защото скоро ще имаме война... а за да може сега и в бъдеще в Украйна да има мир“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: