Как европейските граждани решават проблема с цените на електроенергията

Как европейските граждани решават проблема с цените на електроенергията Снимка: pixabay.com

Елементарно: произвеждат си ток сами!

Свикнали сме да плащаме на някого, за да ни доставя електричество и рядко се питаме трябва ли да е така. Но кризата с цените на електроенергията в Европа  разпали не само тревоги, но и изобретателност. Решението се нарича кооперация за произодство на общинско електричество и предвижда местно производство на възобновяема енергия. Основното условие разбира се, е инициативност и изобретателност от страна на местните общински ръководства, коментира Euronews. 

За Европа печелившата общинска стратегия е слънчевата електроенергия. Начинанието далеч не е толкова трудно, колкото монополистите биха искали да мислите. И ако сега по този начин получават електричество 1 250 000 европейци, плановете са до 2050 г. броят им да стане 260 милиона, а общинското електричество да покрие 45% от електрическата консумация на континента. 

Със сигурност изисква известни усилия – но не повече от тези, да работите допълнително, за да си платите сметките. Дори две села в Сардиния вече са го направили. Местните общински ръководства са си свършили работата – осъществили са връзката с европейските структури за финансиране и със свои сили са направили необходимото предварително проучване за реалната възможност за производство на соларна енергия - документирали са  изложението на сградите и терените в селото и са картографирали наличните трафопостове.

Изненадващо за европейската бюрокрация, процесът не е дълъг: в едно от селата в Сардиния например, от първото събрание в общината до учредяването на кооперацията от 55 домакинства и 5 местни фирми, са минали само три месеца. Соларните панели, платени с европари, са доставени и монтирани до края на ноември миналата година. Малко повече време отнема подготовката на документация за включване на съоръженията в местната електроразпределителна мрежа, но от италианската електрическа компания Enel Group казват, че процесът е въпрос на седмици. Така или иначе, с общинската соларна енергия вече се захранват сградите, на чиито покриви са монтирани соларните панели. 

Безплатни снимки на Енергия
Снимка - pixabay.com

Общинската електроенергия е местно решение на глобален проблем, но същевременно е решаваща стъпка за мащабното разпространение на възобновяемата енергия, критично важна в борбата с климатичните промени.

Ако искате да започнете свой местен проект, най-добрия ви съветник е сдружението Rescoop - европейската федерация на 1900 граждански енергийни кооперации. Техният девиз е: „Не губете време в борба с проблеми, които някой друг вече е решил“. Създавайки ръководство на 9 езика, Rescoop споделят най-добрите практики на енергийните кооперации на континента. 

Освен европейско финансиране, проектите може да намерят подкрепа и от екологичната федерация Friends of the Earth, както и от гиганта в индустрията с облекла Patagonia, които вече са инвестирали в стотици общински кооперации за електроенергия, освен че захранват по този начин и голяма част от производствените и търговските си обекти.

Много е важно да сте в крак с местното законодателство, определящо начина на продажба на електроенергия, който за момента дава приоритет на монополистите. Но това бързо може да се промени. Неправителствената британска организация Power for People например вече е изготвила законопроект за общинското производство на електроенергия, който ще даде правото на кооперациите да станат местни доставчици. 

Когато щракнем лампите, обикновено не се замисляме откъде идва електричеството. В края на месеца просто плащаме сметката и оставяме останалото на енергийните гиганти. Общинската електроенергия зачерква този дисбаланс на власт, като генерира електричество от чистия природен ресурс на Слънцето, който буквално е навсякъде. Членовете на енергийни кооперации казват, че освен финансовите предимства, участието им в производството на електроенергия им носи изключително удовлетворение, създавайки чувството на независимост и осъзнаване на силата ни като граждани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: