Гърция откри най-големия соларен парк в Европа

Гърция откри най-големия соларен парк в Европа Снимка: electrek.co

Съоръжението разполага с 500 000 двулицеви соларни панела и ще захранва 75 000 домакинства.

Соларният парк, изграден край северния гръцки град Козани, е на стойност € 130 милиона и ще бъде свързан с националната електропреносна мрежа през следващите седмици. Очакванията са да генерира 350 GWh електроенергия

Проектант и реализатор на соларния парк е немската компания за възобновяеми енергийни източници Juwi, чрез дъщерното си дружество Juwi Hellas. Собственик на парка е на най-голямата гръцка петролна рафинерия Hellenic Petroleum. Енергийната компания очевидно се пренасочва към чиста енергия. Плановете ѝ са да добави към соларния парк в Козани и съоръжения за съхранение на енергията. 

Двулицевите (бифокални) слънчеви панели събират светлина от двете страни, така че произвеждат с една трета повече енергия от еднолицевите. Те са тънки и се монтират на специални стелажи, така че да използват максимално слънчевото греене. Гърбът на панела, който не е насочен срещу слънцето, използва светлината, отразена от земята или друг материал, напр. пясък, който е особено ефективна повърхност за целта. 

Ако се настроят вертикално, двулицевите соларни панели разполагат с два пикови момента на слънцегреене – изгрев и залез, освен това са по-устойчиви на атмосферни влияния, напр. сняг, който блокира част от ефективността на традиционните слънчеви панели. При оборудване със слънчеви тракери, ефективността на бифокалните панели нараства с още 27%. Монтират се близо до земната повърхност, по-издръжливи са и се смятат за най-доброто решение за търговска употреба. 

Както отбелязва Reuters, Гърция постигна целта си за 2020 г., осигурявайки с енергия от възобновяеми енергийни източници 21,7% от потреблението. Стремежът на страната е до 2030 г. да увеличи този процент до 35%, така че Мицотакис обеща да облекчи бюрокрацията при издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия.

Преминаването към чиста енергия се вписва в новите тенденции на Европейската комисия, целящи да преустановят зависимостта от изкопаеми горива, особено в светлината на кризата с износа на руски петрол и природен газ. Плановете на гръцкото правителство включват и създаването на мащабни офшорни вятърни паркове

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: