Какъв малък бизнес да стартирате в Обединеното кралство

Какъв малък бизнес да стартирате в Обединеното кралство Снимка: exchangeaccountants.com

Британците изглежда приеха локдауните и като възможност да превърнат хобитата и интересите си в печалба, което оформи нов силен прилив на самостоятелно заети лица, предприемачи и обслужващ персонал.

Но какво бихте могли да печелите като предприемач в областта, която сте избрали, при толкова голяма конкуренция? Едно проучване на YouGov по поръчка на приложението за бизнес банкиране Mettle, публикувано в express.co.uk, може да ви ориентира и да даде добър модел поне за размисъл.

Секторът на малкия бизинес, се дели на хора, за които това е източник на допълнителни доходи, и такива, за които е основна трудова дейност.

Над 1,1 милиона души във Великобритания заработват  допълнителен месечен доход, като най-добре платените области са: 

  • Партньорски маркетинг/инфлуесърство - £ 2,919;
  • Подкастинг - £ 2570;
  • Фотограф на свободна практика - £ 1560 и
  • Писане/копирайтинг на свободна практика - £1167.

 

Разкриването на  малък бизнес обаче изисква много повече от това да владеете някакво умение, което да ви носи допълнителни приходи. Истинският малък бизнес изисква опит в избрания сектор,  добро приспособяване на продуктовия пазар и познания как да намерите клиентелата си. 

Най-печелившите индустрии за „one man” предприемачи през 2021 г. са:

  • Курсове, обучение и уроци - £ 46 731;
  • Графичен дизайн - £ 39 052;
  • Личен треньор/асистент - £ 37 000;
  • Счетоводство - £ 29 400;
  • Ремонт на автомобили - £ 25 047.

 

Може би затова 64% от британците казват, че биха напуснали работа, за да изпробват предприемаческия си дух.

Общият икономически принос от сектора на малкия бизнес към края на 2020 г. се оценява на £ 125 милиарда, т.е., около 15% от общата икономика на Обединеното кралство. Данните отбелязват също, че 52% от собствениците на малък бизнес не се чувстват подкрепени от своите банки.

Най-много са самонаетите лица на възраст над 55 години (54%). Всъщност проучването установи, че колкото по-възрастен е "малкият" бизнесмен, толкова по-малко се страхува от икономическа несигурност при започване на собствен бизнес, доказвайки, че личната бизнес-инициатива може да успее във всяка възраст, а опитът очевидно помага.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: