В Берн започват Швейцарските дни на киберсигурността

В Берн започват Швейцарските дни на киберсигурността Снимка: technologysolutions.net

Миналата година в швейцарската столица са регистрирани 23 милиона кибератаки срещу обществени и частни структури, както и срещу граждани

Инициативата се провежда от едноименната платформа Swiss Cyber Security Days (SCSD), ангажирала се да разпространява знания и най-нова информация в тази чувствителна област. В диалог между технологиите, научните изследвания, политиката, бизнеса и широката общественост есперти ще представят рисковете в киберпространството и иновациите в роботиката и изкуствения интелект, ориентирани към киберсигурността. 

„Не можем напълно да предотвратим престъпността, но можем да засилим защитата“, е мотото SCSD. От икономическия отдел в градската управа на Берн подчертават огромните щети, които киберпрестъпността нанася, посочвайки, че само в кантона Берн загубите вследствие кибератаки може да надхвърлят един милион франка. 

ИТ-инфраструктурата на града е „постоянно в режим на защита. Въпросът не е дали ще бъдем атакувани, а по-скоро кога ще бъде първата успешна атака“, казва кметът на Берн Алек фон Графенрид при откриването на форума. Той посочи, че киберсигурността трябва да се развива непрекъснато, включително за защитата на системно важни комунални компании като Energie Wasser Bern. 

Графенрид предупреди за пореден път, че заради голямото количество лични данни, които съхраняват, киберпрестъпниците често атакуват администрациите и в обществения, и в частния сектор и ги призова да усилят и обновяват непрекъснато киберзащитата си.

Важна част от SCSD, които се провеждат на 20 и 21 февруари в BERNEXPO, е възможността присъстващите да споделят проблемите си с киберсигурността и да ги обсъдят в с експертите. Наред с рисковете в киберпространството, събитието ще се фокусира върху принципите, пропуските и иновативните решения в областта на киберзащитата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: