Британските ученици ще учат откъде идва храната, за да не я пилеят

Британските ученици ще учат откъде идва храната, за да не я пилеят Снимка: hortnews.com

Принц Чарлз и известните кулинари Джейми Оливър и Джими Дохърти започват образователна програма, наречена „Храна за бъдещето”.

Начинанието ще учи младите поколения да пестят хранителните продукти и да избират устойчивите производства в хранителния сектор. Пилотната схема включва ученици от средните училища в югозападна и централна Шотландия, които ще получат практически опит в отглеждането на плодове и зеленчуци, ще посещават индустриални предприятия за преработка на храни и ще се учат да готвят здравословно, с продукти от местни източници под ръководството на известните експерти по хранене Джейми Оливър и неговия стар приятел Джими Дохърти. 

Пред The Daily Mirror принц Чарлз казва, че идеята е израз на грижа за бъдещето на младите хора. „Нека да видят, че храната, която ядат, е част от една глобална система и че участвайки в нея, могат да помогнат – или да попречат – на собственото си здраве и на здравето на планетата.  Ще открият, че могат да помогнат за намаляването на парниковите емисии, без това да им струва нищо", казва британският престолонаследник.

Джейми Оливър е на същото мнение: „Жизненоважно е младите хора да разберат откъде идва храната, как се отглежда и как въздейства производството ѝ на глобалната общност и на  планетата. Разработил съм куп рецепти, които могат да научат децата как да сложат край на разхищението на храна. Така ще помогнат не само на планетата, но и на джоба си”, смята инициативният готвач.

А Джими Дохърти призовава: „Всички трябва да изиграем ролята си в намаляването на хранителните отпадъци - независимо дали ще правим по-информиран избор в супермаркета, или ще организираме личното си домакинство така, че да не похабяваме храна, в която освен природните ресурси е вложен и много човешки труд”.

Снимка - dailyadvent.com

Финансирането на програмата се осигурява от Фондацията на принц Чарлз, веригата супермаркети Sainsbury's, компанията-производител на майонези, сосове и дресинги Hellmann's, компанията за луксозни стоки Richemont и лотарията People's Postcode Lottery.

Принц Чарлз отдавна е известен с екологичните си убеждения и страстта си към устойчиво селско стопанство, което самият той практикува. Британският престолонаследник обича да обменя опит, дори наскоро посети еко-фермата на Джими Дохърти. А за пестеливостта на неговата майка, кралица Елизабет Втора в кухнята, се носят митове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: