Ако не можете да отидете в градината, тя може да дойде при вас

Ако не можете да отидете в градината, тя може да дойде при вас Снимка: Euronews

Това направи общественият транспорт на Антверпен като първа стъпка от идеята Neighborhood in Bloom (Квартал сред цветя)

Миналата седмица 35-метрова трамвайна композиция по линия № 1 в Антверпен се превърна в зелен оазис, предлагайки приятно пътуване и безплатни растения за любителите на градинарството и евентуалните нови привърженици на градското озеленяване, съобщава Euronews.

Общински служител информираше за проекта пътуващите в зеления трамвай, препълнен „до козирката” с растения, а повече информация предоставяха QR кодове, залепени на прозорците. Схемата се прилага за втори път, след големия успех миналата година, когато жителите на Антверпен бяха вдъхновени да засадят 200 фасадни градини, 170 площи с дървета и 100 живи цветни гирлянди.

Като част от инициативата, съветът на Антверпен предлага на всички начинаещи градски градинари безплатни съоръжения за фасадни градини. Живеещите в централната част на града могат да поискат от общината и дръвчета, пълзящи растения и живи цветни гирлянди, които да окачат между къщите си. Предлага се и финансова помощ за тези, които искат да закупят буре за дъждовна вода, за да поливат градините си.

Районните съвети се включиха, преработвайки тротоарите така, че част от тях да се превърнат в място за зелени алеи с нови дървета, докато ангажиментът на жителите е да поддържат след това новите зелени площи. 

Растенията и дърветата помагат за понижаване на температурите в градовете и смекчават така наречения ефект на „градския топлинен остров“, след като се установи, че градовете са значително по-топли от околните селски райони.

Освен това дори пет минути работа в градската градина повдигат настроението и подобряват психическото състояние на градските жители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: