Огнени мравки налазиха Израел

Огнени мравки налазиха  Израел Снимка: invasives.org.au

Изразът „мъничко, червеничко, от път царя отбива” придоби зловещ смисъл след нашествието на инвазивното насекомо.

Ухапването от т.нар. огнени мравки (Wasmannia auropunctata) прилича на леко убождане, но Jerusalem Post го нарече „болезнено ужилване на качеството на живот”. Вредителите са особено опасни за домашни любимци и гръбначни животни, които жилят в очите и ги ослепяват, докато други членестоноги като паяци и бръмбари в заразените области са застрашени от почти пълно унищожение.

След мащабен мониторинг израелското Министерство на околната среда и Управлението на природните паркове, в сътрудничество с местните власти публикуваха виртуална карта на поразените райони и инициират национална кампания за наблюдение и унищожаване на огнените мравки. 

Парковете, дворовете и тревните площи стават рискови зони. Меката мебел, дрехите, хавлиите и пешкирите трябва се преглеждат с повишено внимание, предупреждават властите. Мравките могат да причинят и икономически щети, застрашавайки стойността на недвижимите имоти, туризма, селскостопанската работа и маркетинга на потенциално заразени продукти. Според изчисленията, ако се разпространят, след няколко години огнените мравки ще струват на израелската икономика около един милиард шекела годишно (€ 255 милиона). 

Удивителната агресивност на червените мравки, съчетана със смесването им с генетично сходни видове, създават екологичен кошмар, казват експертите. Д-р Гилад Бен-Зви, ентомолог от Университета на Тел Авив (TAU) казва пред The Jerusalem Post, че Музеят по естествена история Steinhardt на TAU, съвместно с университетската лаборатория за приложна ентомология, от няколко години работи по проект за предпазване от огнени мравки и сътрудничи на властите. 

Едно от разработените средства е стръв - пестицид, който намалява производството на яйца на насекомото, но трябва да се разпръсне от квалифициран унищожител на насекоми. Паралелна кампания работи за повишаване на обществената осведоменост както за щетите, които „библейската напаст” може да нанесе, така и за начините, по които хората да се предпазят от огнените мравки в местата за отдих и сред природата, особено в близост до влажни местообитания, край реки, потоци, извори и езера. С агресивното насекомо се борят и области в Австралия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: