Първата доказана игра при насекоми: пчели търкалят топки по земята (видео)

Първата доказана игра при насекоми: пчели търкалят топки по земята (видео) Снимка: ferra.ru

Точно като кученцата или котенцата, когато си играят с пухкави играчки

Екип от ентомолози представи ново изследване, демонстриращо как насекоми си играят с малки топчета дори при отсъствие на възнаграждение. По думите на изследователите, това е първото по рода си доказателство за игрово поведение при насекомите.

За това съобщава Animal Behavior.

В предишните експерименти, в които пчелите се обучават да вкарват голове с дървени топчета заради получаването на угощение, учени от Лондонския университет на кралица Мери забелязват нещо неочаквано: някои пчели доброволно търкалят топчетата извън експеримента, без никакъв стимул

Това, че са го направили по собствена воля, навежда изследователите на мисълта, че може би насекомите получават удоволствие от тази игра, подобно на това как куче си играе с пухкава играчка.

За да тестват тази идея, група пчели са поставени на арена, където имат свободен достъп до хранилка и до зона с дървени топчета. И те действително започват да търкалят тези топчета доброволно, което показва, че получават някакво друго възнаграждение за поведението си, което не е свързано с храната.

В друг рунд от експеримента пчелите получават достъп до две цветни камери, едната от които съдържа топчета, а другата е абсолютно празна. След това топчетата са премахнати, но пчелите все още продължават да отдават предпочитание на камерата, където са прекарвали времето си с дървените топчета. 

Установено е, че младите пчели търкалят топчетата повече отколкото по-старите, а мъжките екземпляри ги търкалят по-дълго от женските.

Но да се изпълнят критериите за игрово поведение не е така лесно, както да се премахне захарното възнаграждение, тъй като съществуват и други причини, поради които пчелите могат да се увличат по топчетата.

Обаче според идеята, изложена от еволюционния биолог Гордън Бъркхард, игровото поведение трябва да бъде повтарящо се, а не еднократно и не трябва да бъде реакция на стрес. При среща с топчетата не са открити признаци на стресово състояние или поведение, подобно на чифтосване, а самите действия се различават от манипулирането с предмети, наблюдавани при работата с цветя или при ужилване, когато пчелите са във възбудено състояние

Учените съобщават, че търкалянето на топчетата отговаря на поведенчески критерии за игра, подобни на тези, фиксирани при други животински видове и смятат, че получените резултати са първото свидетелство за игрово поведение с предмети при насекоми.                                                                                                      

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: