Пратка с комари по пощата?

Пратка с комари по пощата? Снимка: Euronews

Повечето хора няма да ви благодарят за подобен „подерък”, но за канадския учен Дан Пийч всеки мъртъв комар е ценен обект за проучванията му, относно новите местообитания, които досадните насекоми завладяват като реакция към климатичните промени.

Вече е ясно, че с повишаването на температурите комарите мигрират на север. Картите на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват, че инвазивният тропически вид „тигров комар“ е засилил присъствието си в Испания, в сравнения с миналата година, съобщава Euronews Green. Затова ECDC предлага на европейците приложението Mosquito Alert, с идеята да допринесат за събирането на данни за движението на кръвосмучещите насекоми.

Ентомологът от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, д-р Дан Пийч прави още една крачка напред. В интервю за в. North Shore News, той се обръща към аудиторията с предложението „Ако утрепете комар, който Ви хапе, моля, сложете го в плик и ни го изпратете по пощата”.

За момента за услугата са помолени гражданите на  Британска Колумбия и северозападната федерална територия Юкон, тъй като учените се опасяват, че насекомите биха могли да пренесат тропически болести. 

„Комарите са абсолютно са най-смъртоносните животни в света“, каза д-р Пийч. По негови изчисления, заради дребните насекоми са загинали близо половината от всички хора, живели някога на планетата. 

Заради глобалното затопляне, снеговете по планинските склонове на Британска Колумбия вече се топят по-бързо, създавайки чести наводнения в долините и съответно - отлична среда за размножаването на комарите. Все пак д-р Пийч обяснява: „Може би няма за какво да се тревожим сега, но след 40 до 50 години ще трябва да си отваряме очите за патогени като западнонилската треска например”. 

Друго скорошно проучване установи, че комарът Aedesa egypti, който пренася вирусите на денга, японски енцефалит, зика и жълта треска, в тежкия вариант на глобалното затопляне може да се разпространи в голяма част от САЩ и Канада до 2100 г.

При все това, д-р Пийч напомня, че ДНК на мъртвите комари предоставя полезна научна информация, което обаче не означава тотално унищожаване на вида. Колкото и да са опасни и досадни малките същества, те имат жизненоважна роля в екосистемите – в опрашването на растения, като храна за птиците и обогатители на почвата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: