Удивителни и малко известни факти за комарите

Удивителни и малко известни факти за комарите

За някои от тях навярно не сте и чували

Учени изследваха комар под електронен микроскоп при увеличение 400 000 пъти и откриха, че на главата му са разположени 100 очи, че теглото на един комар е от 1 милиграм (когато е гладен) до 5 мг (нахранен), че има 48 зъба в устата си и три сърца: едно централно и две за всяко крило, а всяко сърце е с по два клапана и две вентрикули.

Комарът е снабден от природата с орган, който не съществува при птиците, той е топлочувствителен - комарът "вижда" обектите не по цвета, формата или телосложението им, а по тяхната температура.

Например, ако през зимата в стаята температурата е само пет градуса по Целзий и в тази стая се намира дете, чиято телесна температура е 36-37 градуса, комарът не вижда нищо в стаята, освен детето.

Комарът също така има орган, анализиращ кръвта.Например, ако двама души спят на едно легло, той не хапе този, чиято кръв не му харесва, а другия ще го нахапе целия.

Комарът има способността да разрежда кръвта: тъй като човешката кръв е гъста ши тя не може да премине през хоботчето на комара, то насекоомото я разрежда.

Комарът има също и система за локална анестезия, ето защо ухапването от комар се усеща чак няколко секунди след завършване всмукването на кръвта.

Комарите пробиват кожата ни със зъбите си. При това, хапят изключително индивидите от женски пол - при мъжките устният апарат е недоразвит и те се хранят с нектар.

Самките се нуждаят от кръв не толкова заради собственото си изхранване, а и за да износят колкото се може повече потомство, което се нуждае от жизнено важни протеини и желязо, намиращи се в кръвта.

Женската, която не е получила "дозата" си от кръв, ще снесе от 5 до 10 яйца, а наобядвалата се с кръв - 200. Женският комар е способен да изпие два пъти и дори повече кръв, отколкото тя самата тежи.

Пищенето на комар не е нищо повече от звука на крилата му, с които прави до 600 маха в секунда. С този писък женските привличат своите партньори. 

Мъжките умеят по звука да определят възрастта на партньорката, като предпочитат по-възрастните индивиди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: