„Кафе без зърна“ може да намали емисиите и използването на вода с 94%

„Кафе без зърна“ може да намали емисиите и използването на вода с 94%

Кафето причинява обезлесяване с „тревожна скорост“. Може ли решението да е вариво без зърна?

Стартъп от Сиатъл, подкрепен от някои от инвеститорите зад Beyond Meat (Отвъд месото), пусна първото в света кафе без зърна. Неговите изобретатели се надяват да намалят въздействието на популярната напитка върху околната среда.

Кофеиновата напитка използва суперхрани и отпадъчни съставки на растителна основа, като семена от фурми, за да имитира молекулярната структура на кафето.

Иновацията привлече вниманието на инвеститори, които са вложили 51,6 млн. долара (49,1 млн. евро) в Atomo Coffee.

 

Какво е въздействието на кафето върху околната среда?

Със затоплянето на климата в света фермите за кафе – особено тези, отглеждащи по-деликатния сорт арабика, предпочитан от баристите – се придвижват нагоре в търсене на по-хладен климат, унищожавайки горите по пътя си.

Обезлесяването е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. Проучвания показват, че до 2050 г. приблизително половината земя, използвана в момента за отглеждане на кафе, може да бъде непродуктивна благодарение на климатичните промени.

„Кафето причинява обезлесяване с доста обезпокоителни темпове – почти до 10 големи градски парка на ден, или около 34 квадратни километра гора“, казва главният изпълнителен директор и съосновател на Atomo Анди Клайч при пускането на кафе без зърна на фирмата на фестивал на кафето.

„Говорим за машина, машина за кафе, която никога не спира, винаги търси още земя и ние се опитваме да предотвратим това“, казва той.

Как „кафето“ без зърна може да помогне на планетата?

Atomo казват, че първичното им „доказателство за концепцията“ – студено кафе без зърна, е причинило 93% по-малко въглеродни емисии и е използвало 94% по-малко вода от обикновеното кафе. Списание Time го определи като едно от 200-те най-добри изобретения на 2022 г.

Фирмата очаква подобни цифри и за новото си горещо кафе без зърна, което също се прави предимно от преработени съставки като костилки от фурми, които обикновено се изхвърлят в търговския производствен процес. Костилките са накиснати в екстракт от грозде, цикория и други аромати и са подсилени с кофеин от чай.

Първоначално Atomo се насочват към кафенета, а не към магазини и вериги супермаркети, тъй като тяхното печено кафе ще се продава на едро за $20,99 за lb (20 € за 450g), срещу $10-14 за lb (€9,50-13,50), плащани от средно кафене в САЩ за нормално кафе.

След бърз първоначален растеж, някои производители на алтернативи на месото напоследък изпитват трудности, защото засегнатите от инфлацията купувачи често намаляват по-скъпите си продукти.

Atomo обаче казват, че преговарят с повечето от големите световни фирми за кафе как могат да се разраснат и да ги снабдяват.

„Всички големи в кафето знаят, че имат проблем с наличността на кафе през следващите 20-30 години и се опитват да изпреварят проблема“, казва Клайч.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: