В Калифорния пускат "армия" от генетично модифицирани комари

В Калифорния пускат "армия" от генетично модифицирани комари Снимка: ferra.ru

За борба с други комари

Правителството на САЩ издаде разрешение на щата Калифорния да пусне милиони генетично модифицирани комари, отгледани от британската биотехнологична компания Oxitec, съобщава LosAngelesTimes.

Oxitec твърди, че генетично модифицираните комари могат да помогнат за спасяване на хората от инвазивния комар Aedesaegypti, който разпространява такива заболявания, като жълта треска, чикунгуня и денга сред населението.

Според плана на Oxitec, женското потомство, произведено от тези модифицирани насекоми, ще умре, което ще доведе до намаляване на популацията.

Учените, независими от фирмата и критикуващи това предложение казват, че пускането на експериментални същества в природата е свързано с рискове, които все още не са достатъчно изследвани, включително и евентуална вреда за другите видове или неочаквано усложнение на борбата с местната популя комари.

Нейтън Роуз, ръководител на отдел в Oxitec обаче отбелязва, че генно модифицираните комари са намалили популацията на опасни комари в един от районите на Бразилия с 95% само за 13 седмици. Но при това Oxitec не е публикувал практически никакви данни, получени по време на този експеримент или на по-късния, проведен във Флорида Кийс.

След одобрение от правителството на САЩ, генетично модифицираните комари трябва да преминат още няколко месеца научна експертиза в Калифорнийския департамент за регулиране на пестицидите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: