И малките найлонови торбички изчезват от супермаркетите на Нова Зеландия

И малките найлонови торбички изчезват от супермаркетите на Нова Зеландия Снимка: rnz.co.nz

Големите еднократни пластмасови торби за пазаруване са забранени в страната от 2019 г., но новата разпоредба спира и употребата на пластмасови торбички за опаковка на пресни продукти като плодове и зеленчуци

Повечето новозеландци вече носят собствени чанти в магазините, но „Нова Зеландия все още произвежда твърде много пластмасови отпадъци“, според министерството на околната среда. По данни на ведомството, от 2019 г. насам в страната са „спестени” над един милиард пластмасови торби за пазаруване, съобщава ВВС. Очаква се новото ограничение да предотврати използването на 150 милиона найлонови торбички годишно.

Критиците изразиха опасения, че купувачите може просто да прибегнат до хартиени торби за еднократна употреба, които се предлагат в супермаркетите като екологична алтернатива, но същевременно са ценен ресурс. Политиката на Нова Зеландия обаче предвижда намаляване на всички еднократни опаковки и създаване на навици хората да ползват свои пазарски чанти. 

От своя страна, и супермаркетите трябва да предлагат екологични торби за пазаруване и веригата Countdown, която управлява повече от 185 магазина в цялата страна, вече продава полиестерни мрежи за многократна употреба, но признава, че много клиенти „мърморят”.

Правителството на Нова Зеландия постигна напредък по друга, необичайна инициатива за справяне с парниковите газове и климатичните промени. От 2025 г. страната ще въведе допълнителен данък за животновъдните ферми, заради газовете, отделяни от селскостопанските животни, които се смятат за голям източник на въглеродно замърсяване. От селското стопанство на Нова Зеландия идват половината въглеродни емисии на страната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: