Природозащитници искат да блокират кървавия лов на делфини на Фарьорските острови

Природозащитници искат да блокират кървавия лов на делфини на Фарьорските острови Снимка: milagros.ch

Местното правителство издаде разпореждане, което ограничава мащабите на улова, но активистите са убедени, че мярката няма да спаси нито един от големите морски обитатели.

Миналата година избиването на 1428 делфина накара хорат от цял свят да осъдят гневно четиривековната местна традиция, наречена „Grindadráp”. За да я спазят, ловците насочват делфините с моторни лодки към крайбрежните плитчини и окървавяват водите около северноатлантическия архипелаг, подлагайки животните на брутално клане. Много от избитите морски бозайници биват изхвърляни в последствие, защото броят им далеч надвишава капацитета на местните преработвателни компании, както и реалните нужди на населението. 

Смятайки, че предприемат решителна стъпка в съответствие с международната реакция, за тази година властите на полунезависимия датски регион предвиждат улов на „само” 500 атлантически белооки делфина, за да продължат традицията, която се практикува между юли и септември. Очаква се предложението да влезе в сила до 25 юли и ще важи и за сезон 2023 г.

Екологичните групи обаче изразяват сериозен скептицизъм. От Sea Shepherd, организацията за опазване на морската среда, която отдавна води кампания срещу жестоката практика, твърдят, че предложението е неефективно, защото първо, квотата от 500 делфина не важи за китовете „Гринди”, които всъщност са основната цел на лова при среден годишен улов от 700 ексемпляра. Ограничението практически се отнася най-вече за белооките делфини, от които през последните четири десетилетия се убиват средно само по 193 екземпляра годишно. 

На второ място критиците на мярката посочват, че дори квотата от 500 жертви на лова да бъде превишена, наредбата не предвижда наказание за нарушителите. И трето, разпореждането дори не споменава въвеждането на ловни практики, съответстващи на хуманното отношение към животните.

Според Sea Shepherd мярката очевидно е „опит да се разсеят политиците в Обединеното кралство“, които бяха въвлечени в дебата, след като британското правителство получи петиция с над 100 000 подписа, събрани само през месец май, в която британските граждани настояват Великобритания да се оттегли от търговската сделка с Фарьорските острови.

Защитниците на китоловната традиция, в която са въвлечени и местните деца, посочват, че тя не е комерсиална, а укрепва връзките в общността.  Правителството на Фарьорските острови на свой ред коментира, че „предприема своите политики и мерки, съобразно правото и отговорността на своето население да използва ресурсите на морето по устойчив начин”. 

Не е ясно до какво ще доведе подобно разбиране за „устойчивост”, очевидно противоречащо на глобалните реакции срещу ненужните мащаби и прекомерната жестокост на една традиция, която плюс това днес се осъществява с крайно нетрадиционни средства като моторни лодки и автоматични триони. 

Но движението #GrindStop набира глобална популярност, убедено, че традицията отдавна се е превърнала в кървав спорт. Природозащитниците настояват за далеч по-решителни мерки, съответстващи и на хуманното отношение към животните, и на реалните нужди на населението на Фарьорските острови.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: