Отново кървав лов на китове на Фарьорските острови

Отново кървав лов на китове на Фарьорските острови Снимка: totallyveganbuzz.com

„Няма абсолютно никаква нужда от такава жестокост в страна със средна годишна заплата около $ 60 000 и дузина супермаркети на глобални вериги“, казват защитници на животните

Ежегодният лов на китове „гринди” започна с хайки на 8 и 15 май и избиването на около 60 морски бозайника от семейството на делфините. През годината са планирани още ловувания, като от глобалната група Blue Planet Society заявиха пред Euronews, че се очаква да бъдат „изклани стотици китове"

Критиците казват, че практиката е жестока и ненужна, докато защитниците на „grindadráp” твърдят, че е ловът е неразделна част от „културната традиция”  на Фарьорите, включително в местната кухня. Ловът на китове на островите датира от VIII век и присъства като тема във фарьорското изкуство и литература. Някои виждат в чуждестранните кампании срещу китолова форма на културен империализъм, която "отвън" искат да наложат на населението от около 50 000 души.

Според критиците, ловът на силно социалните морски бозайници налага траен отпечатък и върху популацията на китовете, но и в съзнанието на младото поколение фарьорци, тъй като заема „най-добрата част от деня” на местните ловци и семействата им.  Защитниците на животните описват как джетовете и моторните лодки подгонват китовете към фиордите, довеждайки ги до ужас, след което "предимно мъже" се спускат върху тях и "ефективно прерязват гърлата им", докато другите членове на семействата чакат жертвите да бъдат извлечени от „кървавата баня” на брега.

В изявление за Euronews, Министерството на външните работи, промишлеността и търговията на Фарьорските острови нарече метода на умъртвяване хуманен и бърз (прерязване на врата на кита, за да се отреже гръбначният мозък). Тъй като харпуните и огнестрелните оръжия в морето вече са забранени, в изявлението се подчертава, че специалното копие, проектирано от фарьорски ветеринар, убива животното за "1-2 секунди", като "цяла група китове обикновено се избива за по-малко от 15 минути".

Whales and Dolphins Massacred in Their Hundreds in Annual Event — Species  Unite
Снимка - speciesunite.com

„Няма съмнение, че за хора, които не са запознати с този лов и клането на бозайници, гледката е драматична. Въпреки това ловът е добре организиран и напълно регулиран“, казват от министерството. Те подчертават, че гринди не са застрашен вид и ловуването им би трябвало да бъде „най-малката причина за безпокойство” за природозащитниците, още повече, че ловът отдавна е "международно призната” устойчива практика.

Говорител на Blue Planet Society контрира: „Колят ги необучени хора и властите се опитват да представят това като регламентирана кланица. Но не е, всъщност не е нищо повече от кървав спорт за удоволствие през лятото",

Миналата година, след избиването на 1 400 морски бозайника, международните протести принудиха местните власти да ограничат улова до 500 животни. Според Международната организация за опазване на морската среда Ocean Care, жителите на островите ежегодно убиват средно по около 700 кита, чиято популация е намаляла с 69% от 1970 г., както сочи докладът Living Planet 2022 на Световния фонд за дивата природа.

„Климатичното биоразнообразие е в криза и този малък самоуправляващ се остров смята, че е добре да избива тези животни по възможно най-отвратително жестокия начин. Ако позволим такава „екстравагантност” - една богата страна да прави това с интелигентни красиви същества, очевидно няма да спечелим битката срещу изменението на климата и кризата с биоразнообразието“, казват от Blue Planet Society 

Фарьорските острови са независима територия на Дания, на около 300 км северно от Обединеното кралство. Въпреки че китовете са защитени от законодателството на ЕС и Великобритания, автономният статут на островите означава, че могат да определят свои собствени закони и правила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: