Френската багета е кандидат за ЮНЕСКО

Френската багета е кандидат за ЮНЕСКО Снимка: pixabay

Неотменна част от ежедневието на французите, тя е увековечена във филми и реклами, а самото название се е появило в началото на XX век в Париж

Франция избра да представи кандидатурата си за включване на багетата в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде AFP, позовавайки се на френското Министерство на културата.

В прессъобщение Министерството на културата на Франция отбелязва, че броят на традиционните пекарни в страната постоянно намалява, особено в селските общини. „През 1970 г. е имало 55 000 занаятчийски пекарни или една на 790 жители в сравнение с 35 000 днес (една на 2000 жители). Пекарните с ръчно правени багети намаляват за сметка на индустриално произведените хлябове“, се посочва в комюникето.

Багетата като символ на Франция и френския начин на живот е увековечена във филми и реклами, а самото название се е появило в началото на миналия век в Париж. Тя се прави само от четири съставки (брашно, вода, сол и мая или закваска) и, ако се приготвя според традиционната рецепта, трябва да има хрупкава коричка и мека, пухкава среда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: