Шотландия почете с международно събитие голдън ретривърите

Шотландия почете с международно събитие голдън ретривърите Снимка: today.com

Стотици собственици на най-дружелюбните кучета от 12 държави се събраха на мястото, където преди 155 години се раждат първите кученца от породата

В Глен Африк, Инвърнес и Каних, Шотландия, се събраха голдън ретривъри и стопаните им от Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Германия, Холандия, Румъния, Чехия, Италия, Хърватия и Естония. Събитието обхвана цяла седмица, включвайки разговори, семинари и демонстрации

Един от най-вълнуващите моменти беше вечерното шествие във вторник, когато процесията от един километър кучета и собственици се разходи до родното място на породата – останките на замъка Guisachan House. Там участниците бяха посрещнати от традиционния шотландски гайдар, който изпълни за тях цял концерт под ясното небе, въпреки прогнозите за гръмотевични бури.

Карол Хенри, секретар на Клуба на голдън ретривъра в Шотландия, каза, че целта на срещата е да се запазят живи данните за произхода на породата, както и за пореден път да се утвърдят развъдниците, които предлагат голдън ретривъри с родословие и типичния темперамнт, заради който породата е толкова ценена.

„В дейността си ще продължим да развиваме доверието, привързаността, приятелството и лоялността – всички качества, които изграждат голдън ретривъра“, каза г-жа Хенри, но същевременно се оплака, че чистотата на породата е била застрашена от случаи на „безотговорно размножаване” през локдауните на ковид-пандемията.

Първите четири голдън ретривъра са роденеи през 1868 г., като кръстоска от изчезналата порода воден шпаньол туид и ретривър с „руса” вълниста козина. Породата е създадена от сър Дъдли Марджорибанкс, който искал куче, подходящо за шотландския планински терен. 

Голдън ретривърът е признат за порода 40 години по-късно от The Kennel Club, най-голямата организация в Обединеното кралство, която се грижи за здравето, благосъстоянието и обучението на кучетата. Днес голдън ретривърите участват в терапии за деца с аутизъм и са най-голяма част от кучетата-водачи на хора с нарушено зрение и други увреждания.

Празниците на голдън-ретривъра се провеждат на всеки пет години. Тазгодишният ще приключи днес с голяма среща на участници, гости и организатори пред руините на „родния замък” на породата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: