20 изненадващи коледни традиции по света

20 изненадващи коледни традиции по света

Коледните традиции са разнообразни, колкото и културите по света. Нека поемем дъх от грижите на ежедневието и се спуснем за миг във вълшебния свят на Коледа по света.

Доста ритуали прескачат границите на различните държави и остават същите, като пеене на коледни песни, украсата на коледно дърво, правене на коледни календари и пируване с много специални коледни ястия. Но има и коледни традиции, които може да ви изненадат. 

Швеция: Във Швеция козата Yule е символ на коледния дух, датиращ от древни езически времена. Но през 1966 г. традицията придобива съвсем нов живот, след като се появява идеята да се направи гигантска сламена коза, сега наричана Gävle Goat. Тя е висока над 42 фута, широка 23 фута и тежи 3,6 тона и дори има собствен сайт. Всяка година масивната коза се изгражда на едно и също място. Феновете могат да гледат предавания на живо от момента на нейното построяване преди Коледа до след Нова година, когато тя се разваля. Този ритуал се повтаря отново и отново всяка година, за да се превърне в жизнена туристическа атракция. 
 

Филипините: Ако смятате, че в Съединените щати прекаляват с коледната украса, трябва да видите какво правят във Филипините. Всяка година в град Сан Фернандо се провежда Ligligan Parul, това е Фестивал на гигантските фенери с ослепителни парули (фенери), символизиращи Витлеемската звезда. 

Всяка парула се състои от хиляди въртящи се светлини, които осветяват нощното небе. 

Този фестивал превръща Сан Фернандо в „Коледната столица на Филипините“.

Япония: Японците не пропускат да отбележат Коледа, въпреки че това не е национален празник. Според сп. Smithsonian Magazine само един процент от населението на Страната на изгряващото слънце изповядва християнската вяра. 
Въпреки това семействата се събират около масата, като обаче вместо пуйка, както е в САЩ, или печено прасенце, както е на Балканите, в центъра на масата поставят... пържено пиле от KFC. 
Оказва се, че тази новосъздадена през 1974 г. традиция е пуснала вече доста дълбоки корени. 
Традицията започва след изключително успешна маркетингова кампания на популярната верига за бързо хранене, наречена Kurisumasu ni wa kentakkii! или „Кентъки за Коледа!". Японците поръчват кутиите си с пържено пиле месеци преди празника или стоят с часове на дълги опашки пред ресторантите.

Исландия: Децата в Исландия също чакат с нетърпение Коледа. Има обаче една любопитна разлика. Вместо един-единствен добър старец, който раздава подаръци, те очакват цели 13! 
Във вечерта преди Коледа исландските деца посещават 13-те „юле", весели старчета, които носят коледни изненади.
Децата поставят обувките си до прозореца, а малките юле оставят там даровете си. На сутринта децата намират в обувките си бонбони, ако са добри, или изгнили картофи, ако са били твърде палави. Доста по-ясно и миризливо послание от въглените, нали!

Финландия: На сутринта на Коледа финландските семейства по традиция похапват топло мляко с ориз. Познатият по нашите ширини сутляш, покрит с канела, сметана или масло, тук е превърнат в традиционно коледно вълшебство. И като всяка коледна магия, и тук има вълшебна изненада. В една от паничките има пуснато бадемче. Който го намери, ще се радва на успешна година. 
Някои от финландските семейства обаче са склонни да мамят в коледните наричания. Те поставят по бадемче във всяка детска паничка, за да зарадват всички деца.  В края на деня по традиция цялото семейство се сгрява в сауната.

Нова Зеландия: Тъй като по Коледа в Нова Зеландия е жежко лято, много от коледните традиции включват барбекю, около което семейството се събира, за лежерно приготвяне на печени, пресни морски дарове, месо и сезонни плодове и зеленчуци. 

Новозеландското коледно дърво е Pohutukawa (на снимката). То расте край океана и цъфти в яркочервени цветове именно през декември, осигурявайки сянка през слънчевите дни, докато навсякъде се пеят коледни песни на английски и маори.

Дания: Преди християнството да дойде при датчаните, Коледа е бил празник на Светлите дни, jól, които предшестват зимното слънцестоене. 

Днес домовете тук се украсяват с фигурки на малки митични създния, наричани „нисер". 
За тях се смята, че осигуряват защита от зли сили и носят късмет.

Вечерта на 24 декември датските семейства поставят и коледно дърво в средата на стаята и танцуват около него, пеейки коледни песни.

Мартиника: На френския карибски остров Мартиника дългогодишната коледна традиция се нарича „ла рибот". При нея семействата посещават съседите си. Носят празнични храни с екзотични имена като yams, boudin créole, pâtés salés, както и нещо познато за нас - яхния от свинско месо. 

Пеят се коледни песни в ранните утринни часове. Местната пикантна нотка е добавена от креолски стихове, които се смесват с традиционни коледни текстове.

Норвегия: В Норвегия коледният сезон, наречен julebord, започва на 3 декември, като обикновено продължава цял месец. 

Семействата празнуват Малка Коледа на 23 декември. Украсява се коледна елха, правят се къщички от меденки (или направо цели градове като на снимката). Яде се и risengrynsgrøt (горещ оризов пудинг).

Ирландия: Ирландците оставят една висока червена свещ на прозореца си, която свети през цялата коледна нощ, приветлив символ на топлина и подслон през празниците. 

Традиционните коледни ястия в Ирландия често включват домашна печена гъска, зеленчуци, боровинки и картофи.

Барбадос: Коледната трапеза в Барбадос не е пълна без печено свинско с глазури от ананас и киселец.

Похапва се и торта с ром, както и Jug Jug. 

Това е ястие, вдъхновено от шотландското влияние на острова, съчетаващо грах, брашно, билки и солено месо.

Полша: На Бъдни вечер в Полша много семейства похапват oplatek (безквасна тънка вафлена бисквита), като всеки си отчупва парченце с пожелание за Весела Коледа. 

Вечерята не може да започне, докато първата звезда не се появи на нощното небе.

По традиция на масата се оставя свободен стол за нечакан и неканен гост, който обаче винаги е добре дошъл.

Холандия: Синтерклаас е холандското име за Свети Никола, мъжът, разпознаван от децата по дългата си бяла брада, червената пелерина и червена шапка. 

Децата поставят обувка до камината или задната врата и се събуждат рано на коледната сутрин, за да намерят вътре лакомства като меденки, шоколад и шоколадови буквички.

Ако видът на този коледен дядо ви се струва странен, то погледнете колко е странна неговата свита.

Португалия и Бразилия: Бразилските и португалските семейства се събират в навечерието на Коледа, за да вечерят точно в 22,00. 

След това, точно в полунощ, си разменят подаръци. С тостове си пожелават „Весела Коледа!". 

Следва среднощната литургия Missa Do Galo. Тя е шанс за среща със съседи и роднини и пожелания за благоденствие. 

Службата е последвана от фойерверки на централния градски площад.

Австрия: Алпийските страни като Австрия имат легенда, според която подобно на дявола същество, наречено Крампус, се присъединява към Свети Никола на 6 декември. 

Парадите и тържествата на Крампус напомнят на българските кукерски ритуали. 

Децата трябва да направят списък на добрите и лошите си дела. 

Добрите деца се възнаграждават със сладкиши, ябълки и ядки, а лошите трябва да се притесняват какво може да им донесе Крампус на Коледа сутринта.

Южна Африка: Въпреки че традициите в Южна Африка се различават в зависимост от региона и културата, повечето семейства се събират заедно за празнично готвене, наречено браанг. 

Маринованите пържоли и колбаси боревур служат като основно ястие, последвано от традиционен пудинг. 

Традиционните коледни елхи са украсени с разнообразни фенерчета, включващи африкански орнаменти с ръчно низани мъниста.

Украйна: Православните християни представляват близо 49 процента от населението на Украйна. Те отбелязват Коледа на 7 януари, като се обличат в традиционни облекла и се разхождат из градските улици с песни и танци. 

Ястие, наречено „кутя", направено от варено жито, смесено с мед, смлян мак и понякога ядки, е популярно на трапезата на Бъдни вечер.

Някои семейства хвърлят лъжица кутя на тавана. Ако сместа се залепи на тавана, през новата година ще има добра реколта.

Мексико: В цяло Мексико на особена почит са възстановките и сцените, пресъздаващи раждането на Иисус. 

Мексиканският коледен сезон започва в началото на декември с Лас Посадас, религиозен парад, който пресъздава пътуването на Мария и Йосиф. 

Червени цветове на коледната звезда са особено ценени в празничната аранжировка и декорация в цялата страна.

Швейцария: Швейцарските семейства правят свои собствени празнични календари, като за всеки ден има празнична изненада за децата. 

Тези подаръци се дават на децата като ежедневна изненада чак до Коледа. Най-големият подарък се дарява на Бъдни вечер.

Ел Салвадор: Страните от Централна Америка като Ел Салвадор празнуват Коледа с фойерверки на 24 и 25 декември. 

Децата празнуват, като палят бенгалски огньове, пускат малки фойерверки, наречени вулканцито и естрелитас (малки звезди). Тези, които са малко по-големи, предпочитат фойерверки тип римски свещи.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: