„Христос воскресе!“

„Христос воскресе!“ Снимка: pravoslavie.bg

„Празник на празниците“ - така вярващите наричат ​този ден. Не без основание, защото това събитие, Възкресението на Христос, е главното за християнството

Вярата в него е основният принцип на тази религия. Според вероучението Спасителят по този начин „отмени смъртта“ и показа на всички хора, че ги очаква вечен живот.

Възкресението е последният етап на Боговъплъщението и спасението на човечеството. Всичко започва със земното раждане на Христос. После той тръгва да проповядва. А после бива разпнат и погребан.

Всички тези събития са описани в евангелията. Според писанията, според еврейската традиция Исус е бил погребан в пещера, като тялото му е повито в специален плат - плащеница.

А входът на гробницата е затворен с огромен камък. Първосвещениците на Йерусалим, страхувайки се, че учениците ще откраднат тялото на Учителя, помолили  Пилат да постави стража на гроба.

На третия ден, рано сутринта, последователите на Христос дошли на гроба, за да помажат тялото му с ритуални масла. Те с изненада открили, че гробницата е отворена - камъкът бил отместен. А пазачите ги нямало.

Ето какво пише Евангелието от Марк:

„И в първия ден на седмицата дохождат на гроба много рано, когато изгря слънцето.
 И думаха помежду си: Кой ще ни отвали камъка от гробната врата? - защото беше твърде голям.
 А като повдигнаха очи, видяха, че камъкът бе отвален.
И като влязоха в гроба, видяха, че един юноша седеше отдясно, облечен в бяла одежда; и много се зачудиха.
 А той им казва: Недейте се учудва; вие търсите Исуса Назарянина, разпнатия. Той възкръсна; няма Го тука; ето мястото, гдето Го положиха.
Но идете, кажете на учениците Му и на Петра, че отива преди вас в Галилея; там ще Го видите, както ви каза."

От тези фрази произлиза една от главните традиции на празника: на този ден православните се поздравяват с думите: „Христос Воскресе!"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: