Варварско клане на делфини в европейска Дания предизвика гнева на много хора

Варварско клане на делфини в европейска Дания предизвика гнева на много хора Снимка: ecowatch.com

Спазвайки традиция на коренното население, през уикенда на Фарьорските острови са били избити 1428 делфина

Снимки и видеоклипове от кланицата през уикенда обиколиха социалните мрежи, показвайки безкрайна редица избити делфини и почервенелите от кръвта им крайбрежни води. В датската автономна област„традицията”, отдавна се е превърнала във варварски спорт и развлечение за населениего, което далеч не е принудено да ловува, за да оцелее. 

Ловът се нарича Grindadrap. Делфините се гонят с моторни лодки към брега. След това китоловците ги избиват в плитчините, използвайки харпуни и дори електрически съоръжения. Grindadrap се счита за пример за традиционен „аборигенски китолов“, макар че дори предвид само на оборудването, ловът отдавна не е необходимост, а поредна проява на безсмислено кръвопролитие и жестокост към животните.

Кланицата предизвика възмущение и остра реакция както от страна на природозащитни организации, така и от обикновените хора в цял свят. Обществото „Синя планета“ призова датските власти и ЕС не само да спрат ежегодния „лов”, но и да наложат тежки санкции на Дания.

Датчаните се позовават на традициите на коренното население, което впрочем също е от скандинавски произход.  По неизвестни причини варварският обичай е останал извън вниманието на европейските еколози и защитници на правата на животните. Безогледното избиване на дружелюбните и интелигентни морски бозайници, чийто лов в България е забранен от десетилетия, противоречи на всякакви представи и норми за човечност, а не се вписва и в каквито и да било регулации за начините на лов и риболов. 

Въпреки това, „обичаят” предизвика остри реакции едва след последния скандален случай през миналия уикенд, за разлика от прословутото нашенско „тричане” – не по-малко варварски обичай по същността си, но в несравними мащаби, който обаче в последните години е обект на силен интерес от страна на европейските медии в желанието им да „разкрият” варваски обичаи в страните от Балканския полуостров.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: