Остров Мадейра преминава към чиста енергия

Остров Мадейра преминава към чиста енергия Снимка: Euronews

Възобновяемите енергийни източници още тази година ще осигуряват половината електроенергия и вода на малката португалска територия в Атлантическия океан

На 660 км от бреговете на Африка, сухият гъстонаселен юг на Мадейра от векове се снабдява с вода от непристъпните северни планински райони на острова. Някои от каменните канали, които прорязват територията на Мадейра, датират от XV век, отбелязва Euronews. Древната технология, съчетана с иновативни методи, е в основата на предсрочно завършен проект, който оптимизира работата на основната водноелектрическата централа Socorridos, така че целогодишно осигурява населението на острова с електричество и вода. 

Идеята е на север да се събира и съхранява повече вода, която да се насочва към ВЕЦ Socorridos на юг. За целта в трудния планински терен, е изтраден нов тунел с дължина 5.5 км, плюс множество тръбопроводи. Помпена станция на върха на планините извлича повече водни ресурси, които се насочват на юг, където отново се изпомпват, при възможно най-минимална загуба, обясняват от Empresa de Electricidadeda Madeira.

Съоръжението е първо в света от т. нар. UPHS – обратими ВЕЦ, които работят с вода, изпомпвана от подземни резервоари, създавайки непрекъснат цикъл на електропроизводство. Socorridos е оборудвана с реверсивни помпени агрегати, при около 450 м разлика във височината между горния и долния резервоар.

Благодарение на този проект, чието строителство започва през 2008 г., делът на електроенергията от възобновяеми източници на Мадейра вече е 33%, а при пълен капацитет, ще посреща половината от енергийните нужди на вулканичния остров. 

Проектът снабдява населението и селското стопанство и с вода, която с помощта на вятърна енергия се насочва към резервоари, където се пречиства. „Това е стратегически обем за постигане на водния цикъл при производството на енергия“, казват от местното управление на водите Águas e Resíduos da Madeira.

Общата стойност на проекта е почти € 35 милиона, като половината са осигурени от ЕС. След завършването му, местните фермери са спокойни за продукцията си. На острова се отглеждат банани, които изискват поливане по 4 – 5 часа на всеки 11 дни. „Преди работата беше тежка, но сега е много по-добре. Водата влиза в тунелите и стига по-бързо до плантацията", казва местен фермер, който произвежда около 18 тона банани.

Проектът е отличен с престижната награда Regiostars’2022, като един от най-добрите за последните 15 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: