Проект за промишлено отглеждане на октоподи разтревожи учени и природозащитници

Проект за промишлено отглеждане на октоподи разтревожи учени и природозащитници Снимка: phys.org

Според документи, предоставени на ВВС, испанската комания Nueva Pescanova е изпратила до Генералната дирекция по риболов на Канарските острови искане за строеж на ферма за октоподи в Лас Палмас, Гран Канария.

Известните с интелигентността си морски животни са изкусни ловци и майстори на камуфлажа, променяйки кожата си, за да се слеят с околната среда. Установено е, че си правят скривалища и ловко се измъкват от плен, дори и през най-малки процепи. При все това, октоподи се консумират по целия свят, като уловът им достига около 350 000 тона годишно над 10 пъти повече,в сравнение с 50-те години на миналия век. 

Отглеждането им в култивирана среда е трудно и се счита едва ли не за тайна, но Nueva Pescanova обявиха през 2019 г., че са постигнали научен пробив в този процес. За да снабдява "премиум международни пазари", включително САЩ, Южна Корея и Япония, компанията планира да произвежда 3 000 тона октопод годишно, или около един милион животни. 

Кампанията Compassion in World Farming (CiWF), която е проучила плановете, отбелязва, че на свобода октоподите живеят сами и на тъмно, докато в резервоарите на Nueva Pescanova 10 – 15 животни ще делят един кубичен метър, понякога на постоянна светлина. Документите сочат също, че за умъртвяването им ще се използва метод, наречен „ледена каша”, т.е., поставяне във вода с температура -3°C. 

При тези условия Nueva Pescanova предвиждат 10% до 15% смъртност, което според експерти е неприемлива цифра за който и да било вид животновъдство. Според компанията обаче, те упражняват „отговорно и устойчиво отглеждане, съобразно най-добрите практики”.

Но проектът се сблъска със силна съпротива. В Лондон природозащитници организираха мащабна демонстрация срещу промишленото отглеждане на октоподи, което досега не е практикувано и съответно за него няма въведени правила за хуманно отношение, а законодателите в американския щат Вашингтон вече предложиха забраната му. 

'Meat is murder': Hundreds of people protest against animal cruelty in  London
Демонстрация в Лондон в защита на октоподите, снимка - lbc.co.uk

Според повече от 300 научни изследвания, октоподите изпитват болка и удоволствие. Това стана основание Законът за хуманно отношение към животните на Обединеното кралство от 2022 г. да ги признае за „съзнателни същества“Много учени смятат, че хуманното им отглеждане е невъзможво, и че умъртвяването им в ледена каша „не е приемлив метод за убийство“. Световната организация за здравеопазване на животните определя практиката като "лошо отношение". За забраната му се обяви и Съветът за управление на аквакултурите (ASC) - водещата структура за сертифициране на култивирани морски дарове.

От CiWF призоваха властите на Канарските острови да блокират строителството на фермата, за да се избегне „ненужно страдание на тези интелигентни, разумни и очарователни същества“. Сдружението Eurogroup for Animals съобщи, че Европейската комисия вече преразглежда своето законодателство, предвиждайки „реална възможност животните да избегнат ужасни страдания“.

CiWF се опасява и от замърсяване, тъй като октоподите отделят азот и фосфати, а отпадъчните води от фермата ще се връщат в окена. Nueva Pescanova обясниха пред ВВС, че предвиждат филтриращи съоръжения,  а „в бъдеще” - и повторно заселване на октоподи в естествените им местообитания,за да се компенсира намалялата им популация.

Въпреки това природозащитниците смятат, че промишленото им отглеждане ще намали цената и съответно, ще разшири пазара на октоподи, докато и тези „съзнателни същества” не се превърнат в изчезващ вид

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: