Индийски храм ще използва в ритуалите си робот, вместо жив слон

Индийски храм ще използва в ритуалите си робот, вместо жив слон Снимка: news.yahoo.com

Инициативата на храмовите служители в Irinjadappilly Sree Krishna Temple в южния индийски щат Керала е продиктувана от обещанието им да спрат да използват живи животни във всичките си празненства.

Слонът-робот е дарение за храма от организацията „Хора за етично отношение към животните” (PETA) и актрисата Парвати Тирувоту, съобщава ВВС News

В Керала живеят около 20% от общо 2500 слона, държани в плен. Оковани, оседлани и украсени, гигантските бозайници играят важна роля в храмовите празници. Години наред активисти за хуманно отношение към животните изразяват загрижеността си за отношението към тях. Центърът за изследване на правата на животните миналата седмица писа до щатската управа, отбелязвайки, че за последните пет години в Керала са умрели 138 от пленените животни. 

В изявление, публикувано вчера, от PETA заявиха, че подлагането на живи слонове на екстремния шум по време на празненства е „жестоко“ и призоваха всички храмове в щата да преминат към механични слонове.

„Крайно време е да направим по-силни и по-въздействащи крачки към спиране на подобно насилие, да проявим към животните уважение и да им позволим да имат достоен живот“, се казва в изявлението на организацията.

Според вестник Indian Express моделът на слон, дарен от PETA, е висок 3,3 м, тежи 800 кг и е конструиран върху метална рамка. Свещеникът, който първи ще проведе религиозната процесия със слона-робот, каза пред изданието, че всички в храма са щастливи от дарението и се надяват, че скоро и други храмове ще последват примера им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: