Светът не е чак толкова лошо място!

Светът не е чак толкова лошо място! Снимка: pixabay.com

Пандемията, войните, репресиите, енергийната криза, гладът, инфлацията и редица други проблеми на нашето време не внушават голям оптимизъм, но дори и да не са на първо място в новините, през последните години са се случили и много добри неща.

Според наблюденията на NASA, светът е „по-зелен”, отколкото преди 20 години. Нидерландия е построила пет изкуствени острова специално за опазване на птици и растения и днес сред зеления оазис от 127 растителни вида вече гнездят над 30 000 птици. Страната озеленява с живи цветя и растения покривите на своите автобусни спирки - специално за пчелите

Може би не толкова бързо, колкото ни се иска, но "Великата зелена стена" продължава да расте. Проектът, подкрепян от 20 африкански държави, стартира през 2007 г. и предвижда до 2030 г. засаждането на горски пояс, широк 15 км и дълъг близо 8 000 км, който да пресече горещите вълни от Сахара и да осигури милиони "зелени" работни места. Инициативата вече включва и опазването на съществуващи гори и снабдяването с вода чрез традиционни методи.

В Куинсланд, Австралия, подводен робот LarvalBot трета година засява дъното на Големия бариерен риф с микроскопични корали, отгледани специално за възстановяването на уникалната морска екосистема.

Въпреки кризата с горивата, Норвегия не е променила решението си от 2019 г. да не сондира петролни кладенци на Лофотенските острови (с петролни запаси за $53 милиарда), за да запази екосистемата на островите. 

Благодарение на законите за застрашените видове, популацията на почти изчезналите морски костенурки се е увеличила с 980%, а след забраната за лов на гърбати китове, броят им е нараснал от няколкостотин преди 40 години, на 25 000 през 2022 г.

Предизвикани от замърсяването на планетата, производителите на ориз по света се разделят с пестицидите и използват патици – те ядат насекоми и плевели, без да докосват ориза. Супермаркетите в Тайланд се борят с пластмасовото замърсяване, като замениха пластмасовите торбички с бананови листа, използвайки ги като еко-опаковка. В Рим можете да платите билета си за метро с пластмасови бутилки, които вече са стотици хиляди.

Благодарение на закон, приет преди няколко години, тази година Нидерландия се обяви за първата страна без бездомни кучета. С цел да насърчи осиновяването на домашни любимци от приютите, Калифорния ограничи продажбата на кучета, котки и зайци в магазините. Нов закон в Канада забрани използването на косатки и делфини в развлекателната индустрия, а авангардни циркове в Германия използват холограми вместо живи животни, за да спрат експлоатацията им в цирковите програми.

Free photos of Dog
Снимка - pixabay.com

Докато жените в Иран трети месец се борят за човешки права, първата жена – председател на парламента на Малави Естер Чилендже анулира 1 500 брака на непълнолетни момичета и ги върна в училище. Исландия първа в света узакони еднаквото заплащане за мъжете и жените. А село в Индия от десетилетия се бори с два национални проблема – неравностойното положение на жените и обеслесяването, като при раждането на всяко момиче се засаждат 111 фиданки в т. нар. „Гора на момичетата”. 

"Лекари без граница" са на фронта в Украйна. Във Великобритания близо 5 000 души чакаха часове наред под дъжда, за да си направят тест за стволови клетки и да спасят живота на петгодишно момче. Всеки път, когато кръвта им спасява хора, шведските кръводарители получават SMS с благодарност. В Южна Корея се борят със самотата, като организират танцови партита за  хора над 65 години, а за да намали броя на самоубийствата, Швеция пусна първата в света психиатрична линейка. Като цяло, от 1994 г. насам самоубийствата по света са намалели с 38%. 

Portals Built in Lithuania and Poland Allow People to See Each Other in  Real Time
Порталът Вилнюс - Люблин, снимка - earthlymission.com

Миналия май пред гарата във Вилнюс (Литва) и на площада в Люблин (Полша), агенцията за развитие на литовската столица GoVilnius инсталира портали за видеовръзка в реално време между жителите на двата града – за да се борят с липсата на съпричастие и да подчертаят ролята на позитивната наука за единството между хората.  Организаторите на проекта планират да изградят десетки такива портали в Европа и по света и първи кандидати за това са Рейкявик и Лондон. 

И България с чест може да се впише в "похода на доброто" - събираните от хората в цялата страна пластмасови капачки се превърнаха в десетки спасителни кувьози и няколко детски линейки. Земята може да бъде добро място и тези няколко случая, които го доказват, със сигурност  са само малка част от всичко градивно, което се случва на нашата планета. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: