Когнитивните последици от тежкия COVID са еквивалентни на 20 години стареене

Когнитивните последици от тежкия COVID са еквивалентни на 20 години стареене Снимка: .offnews.bg

Това показва научно изследване, публикувано в списание eClinical Medicine

В хода на изследването, в което 46 пациенти с тежка форма на COVID-19 са сравнени с 460 контролни групи, изследователите откриват, че психическите последици от тежка форма на COVID-19 след шест месеца могат да бъдат еквивалентни на стареене с 20 години или загуба на 10 пункта от IQ.

"Когнитивните нарушения са характерни за широк спектър от неврологични заболявания, включително деменция и дори обикновено стареене, но наблюдаваните от нас закономерности - когнитивните "пръстови отпечатъци" на COVID-19 , се отличават от всички тези заболявания", казва неврологът Дейвид Menon от университета в Кеймбридж в Обединеното кралство, старши автор на изследването.

Експериментът включва 46 участници, които са били хоспитализирани м болницата Addenbrook в Кеймбридж в резултат на COVID-19, в периода между март и юли 2020 г. Шестнадесет от тях са били поставени на механична вентилация по време на болничния престой.

Средно шест месеца след заразяването с коронавируса, изследователите ги наблюдават с помощта на инструмент за тестване, наречен Cognitron, за да разберат как стоят нещата в такива области, като памет, внимание, мислене, както и тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство.

След това тези резултати са съпоставени, за да се види доколко те се отклоняват от очакваните показатели за тяхната възраст и демографска ситуация, основана на 66 008 представители на широката общественост.

Резултатите показват, че хората, прекарали тежък COVID, са по-малко точни и имат по-забавено време за реакция от хората като цяло.

Размерът на когнитивните загуби е подобен на ефектите от стареенето във възрастта между 50 и 70 години  и е еквивалентен на загубата на 10 IQ пункта.

Добрата донякъде новина е, че проследяването показва някои признаци на възстановяване, но в най-добрия случай то е постепенно.

Все още не е напълно ясно защо и как вирусът SARS-CoV-2 причинява такъв спад на когнитивните способности.

Предишни изследвания показват, че по време на тежък COVID мозъкът намалява потреблението на глюкоза във фронтопариеталната мрежа, която участва във вниманието, решаването на проблеми и работната памет. Известно е също така, че вирусът може непосреднствено да въздейства на мозъка.

Също така се появяват все повече доказателства, че собствената имунна и възпалителна реакция на организма може да оказва значително влияние върху мозъка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: