Учени намериха ново оръжие срещу остаряването

Учени намериха ново оръжие срещу остаряването Снимка: findatopdoc.com

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, са установили, че веществото таурин, постоянна съставка на енергийните напитки с кофеин, забавя стареенето при мишки, маймуни и червеи

При проведения експеримент след ежедневно приемана доза таурин, резултатите, публикувани в Journal of Science показват, че при мъжките мишки продължителността на живота се е увеличила с 10% и с около 12% при женските.

Тауринът е химикал от групата на аминокиселините и се среща естествено в месото, рибата и млечните продукти. Произвежда го и тялото ни, но с годините, производството му намалява. Това е един от микроелементите, които поддържат клетъчната функция и е особено важен за производството на енергия. От там идва и интересът на учените, след като при едно изследване установили, че в тялото на един 60-годишен човек тауринът е три пъти по-малко, отколкото в тялото на петгодишно дете. 

Като част от проекта научният екип е анализирал 12 000 души, за да открие, че като цяло тези, с повече таурин в кръвта, са по-здрави.

„Изобилието на таурин намалява с възрастта и обратът в този спад позволява на животните да живеят по-дълго и при по-добро здраве“, каза д-р Виджай Ядав, който ръководи научния екип в Columbia’s Irving Medical Center. Според учените, констатациите им са от голямо значение за хората и бъдещото приложение на този „еликсир на живота”.

Важно е да се отбележи, че докато все още няма проведени тестове върху хора, научният екип съветва да не се увеличава произволно приемът на таурин. Още по-важно е да не се прекалява с енергийни напитки, тъй като тауринът е само една от ободряващите съставки в тях, докато  ефектът от съдържанието на кофеина, може да се окаже нежелан.

В интервю за BBC д-р Ядав не разкрива дали самият той приема добавки с таурин, или не, но съветва да се изчакат резултатите от клиничните изпитания, за да може да се препоръча широко употребата на таурин. 

Между друтото, микроелементът отдавна е постоянна – и любима съставка в храните за домашни любимци, особено за котките, чиито организъм не произвежда таурин. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: